Απομονωμένος ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Ε.Ε.

Απομονωμένος ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Ε.Ε.

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθεί απομονωμένη σε μια υψηλού συμβολισμού διαδικασία για την Ε.Ε., προσέρχεται η Αθήνα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει στο αίτημα να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της επετειακής Διακήρυξης αναφορά στο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο της Ευρώπης, συνδέοντας έτσι το περιεχόμενό της με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από αργά χθες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «δυνάμει δυσάρεστη» για την Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθεί η επιμονή της Ελλάδας να μην υπογράψει την κοινή διακήρυξη της Ρώμης, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ενότητα των 27 ενόψει του Brexit. «Μόνο η Ελλάδα έχει επιφύλαξη επί της αρχής στο κείμενο», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή της Ε.Ε., αναγγέλλοντας πως η διακήρυξη έχει οριστικοποιηθεί. Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται άλλο διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε πως το ζήτημα θα επιλυθεί μόνο σε ανώτατο επίπεδο, από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ετερος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε εξάλλου ότι πρέπει να αποτύχει η προσπάθεια της Αθήνας να εξασφαλίσει ειδικό βάρος στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος, μπλοκάροντας τη Ρώμη. «Δεν πρόκειται να μας εκβιάσει ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα ζήτημα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά. Την απειλή της μη υπογραφής επέσεισε και η Πολωνία, αν και οι διπλωμάτες υποβάθμισαν στην περίπτωση της Βαρσοβίας τον κίνδυνο. Φοβούμενη την προοπτική της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, η πολωνική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το κείμενο, αν και αναλυτές θεωρούν ότι οι σχετικές απειλές εκτοξεύτηκαν από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σζίντλο μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει στη Ρώμη προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Συνεργάτες του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, στο περιθώριο του προγράμματος της επετειακής Συνόδου να έχει την ευκαιρία κάποιων επαφών με ομολόγους του, δεδομένης της παρατεταμένης εκκρεμότητας, όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ο οποίος μετατίθεται για τον Μάιο και μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20 – 23 Απριλίου).

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε χθες προγραμματισμένη ομιλία σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe, με θέμα «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», πρόκειται να έχει σήμερα κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους της ιταλικής Αριστεράς, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Το βράδυ θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι εργασίες της Συνόδου και η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν προγραμματισθεί για αύριο.

Διαπραγμάτευση

Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει, πάντως, διαρκώς παρόν ως εκκρεμότητα και εμμέσως ετέθη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τη Γερμανία και με όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να χτίσουμε μια Ευρώπη ευημερούσα, αναπτυσσόμενη ανταγωνιστικώς, μια Ευρώπη που να σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε, δηλαδή της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και τις Κοινωνικής Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος, επιπλέον, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσιμης συγκυρίας στην ευρύτερη περιοχή, στην φύλαξη και υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο κ. Γκάμπριελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια ώστε στη νότια Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία, οι νέοι να έχουν ξανά ευκαιρίες για να βρουν δουλειά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνάντησης στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα απασχόλησε και τη συνάντησης της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, με τον κ. Γκάμπριελ. «Ζήτησα η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρώπη συνολικά να επιδείξουν την υψηλότερη δυνατή ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η κ. Γεννηματά. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε ομιλία του σε κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι είναι υπερβολικό να ζητάει κανείς δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα σε βάθος ετών και ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα έπρεπε να αφορά διάστημα 3 ετών.

Κοτζιάς – Γκάμπριελ

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Γκάμπριελ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό αλλά και το προσφυγικό. Ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει εδώ και καιρό στις πλάτες του μεγάλα βάρη: «Αν αναλογιστούμε το τι ζήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε ζήσει τίποτε παρόμοιο» είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία «μας αφορούν όλους», ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη έχει λήξει οριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή