Η σκιά του Λονδίνου πέφτει στη Ρώμη

Η σκιά του Λονδίνου πέφτει στη Ρώμη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στο Λονδίνο η ζωή επέστρεφε χθες στους κανονικούς ρυθμούς της, η μεγάλη σκιά της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης έπεφτε μέχρι τη Ρώμη, που ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτό το Σαββατοκύριακο τα εξηκοστά γενέθλια της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία τέθηκαν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο αναγεννησιακό μέγαρο του Καπιτωλίου, όπου στις 25 Μαρτίου του 1957 υπεγράφη η ιστορική συνθήκη. Η Τερέζα Μέι θα απόσχει της Συνόδου, όπως είχε ανακοινωθεί προτού ακόμη εκδηλωθεί η τρομοκρατική επίθεση, καθώς η κυβέρνησή της έχει ήδη δρομολογήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Περίπου 3.000 αστυνομικοί και πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας προβλέπεται να αναπτυχθούν στην Αιώνια Πόλη, αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί σε 5.000 μετά την επίθεση στο Λονδίνο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Στο Λονδίνο, η αστυνομία ανακοίνωσε χθες την ταυτότητα του δράστη που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 40 στο Ουέστμινστερ, προτού σκοτωθεί κι ο ίδιος από αστυνομικά πυρά. Πρόκειται για τον 52χρονο Χαλίντ Μασούντ, που γεννήθηκε στο Κεντ και είχε ποινικό μητρώο, αλλά όχι για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. Νωρίτερα, αστυνομικοί συνέλαβαν οκτώ άτομα σε έξι σημεία του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ, όπου πραγματοποίησαν επιδρομές σε αναζήτηση πιθανών συνενόχων.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε σκιαγραφήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, το προφίλ του δράστη. «Εκείνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι πρόκειται για άνδρα που γεννήθηκε στη Βρετανία και πριν από μερικά χρόνια ανακρίθηκε από τη (μυστική υπηρεσία) ΜΙ5, αναφορικά με υπόθεση βίαιου εξτρεμισμού. Επρόκειτο για περιφερειακό πρόσωπο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Οπως αναμενόταν, το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, χαρακτηρίζοντας τον νεκρό τρομοκράτη «στρατιώτη του Ισλάμ». Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε φιλική της ιστοσελίδα, χωρίς να προσκομίζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο άρχισε τη χθεσινή του συνεδρίαση ακριβώς στις 9.33 π.μ. για να τιμήσει τον νεκρό αστυνομικό Κιθ Πάλμερ, που έφερε τον αριθμό 933 στις επωμίδες του. Τα εύσημα όλων των πτερύγων του κοινοβουλίου απέσπασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Ελγουντ, ο οποίος είχε σπεύσει αμέσως στη σκηνή του εγκλήματος για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Πάλμερ, σε μια μάταιη προσπάθεια να τον κρατήσει στη ζωή.

Μετά το σύντομο διάλειμμα εθνικής ομοψυχίας, η κανονικότητα φαίνεται ότι θα επιστρέψει σύντομα και στη βρετανική πολιτική ζωή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέι δήλωσε χθες ότι η διαδικασία του Brexit δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης. Ιδια γεύση και στο Εδιμβούργο, όπου εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου την Τρίτη για να συζητήσει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος με αίτημα την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή