Βουλή: Μετακλητοί μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου

Βουλή: Μετακλητοί μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί στο Κοινοβούλιο η αποκάλυψη της «Κ» ότι τον τελευταίο μήνα κατεγράφησαν τρεις περιπτώσεις ουσιαστικής μετατροπής εργασιακής σχέσης απασχολουμένων σε γραφεία αξιωματούχων της Βουλής από «μετακλητού», σε υπαλλήλου με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Tην ίδια ώρα, η Ν.Δ., διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Γεωργαντά τόνιζε ότι «κανένας κανονισμός δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την αναξιοκρατία» και καλούσε τον Νίκο Βούτση να ανακαλέσει την απόφασή του.

Το Γραφείο Τύπου της Βουλής σε απάντησή του ισχυρίζεται μεν ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνιστούν ανακρίβειες, πλην όμως αποφεύγει να αναφερθεί στο ιστορικό των συγκεκριμένων υποθέσεων. Από αυτό το ιστορικό, και ειδικότερα από τα επίσημα έγγραφα που έρχονται στο φως, καταδεικνύεται ότι ουσιαστική μετατροπή της εργασιακής σχέσης υπήρξε, παρά και το γεγονός ότι εκ του Κανονισμού της Βουλής αυτό απαγορεύεται ρητά.

Η πρώτη περίπτωση αφορά πρόσωπο που εργαζόταν ως μετακλητή στο γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής Κ. Βασιλάκη από τις 22/11/2015. Διορίζεται «σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου» στις 22/2/2017. Στις 13/3/2017 (μετά, δηλαδή τον διορισμό ως ΙΔΑΧ) εκδόθηκε η «διαπιστωτική πράξη» του προέδρου της Βουλής για την «αυτοδίκαιη παραίτηση» του εν λόγω προσώπου από τη θέση του μετακλητού.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πράξη διορισμού σε θέση ΙΔΑΧ με ημερομηνία 14/3/2017. Τελευταίος διορισμός της ως μετακλητής (γιατί προηγήθηκαν και άλλοι εντός Βουλής από τον Απρίλιο 2015), ήταν στις 24/10/2015 στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου ειδικού γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει έως να γίνει ΙΔΑΧ.

Η τρίτη περίπτωση αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι την τελευταία περίοδο και ειδικά από τις 17/6/2016 ειδική σύμβουλος στο γραφείο του γ.γ. της Βουλής. Στις 22/2/2017 δημοσιοποιείται πρόσληψή της πλέον ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και στις 13/3/2017 εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη παραίτησής της από τη θέση της ειδικού συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Κανονισμό της Βουλής – Μέρος β΄, και ειδικότερα στο άρθρο 36 §1α, τονίζεται: «Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής». Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή».

Ως προς αυτό, αξιοσημείωτο είναι ότι σε επίσημο έγγραφο της Βουλής για τουλάχιστον μία εκ των περιπτώσεων, ως προς το τι συνέβη και άλλαξε η εργασιακή σχέση ενός εκ των προσώπων σημειώνεται: «Η (όνομα υπαλλήλου) η οποία κατείχε θέση μετακλητού υπαλλήλου, παραιτήθηκε αυτοδίκαια από τη θέση αυτή, λόγω πρόσληψής της σε άλλη θέση» – με άλλα λόγια της προτάθηκε να τοποθετηθεί σε θέση αορίστου χρόνου και τότε πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Παράλληλα, προστίθεται ότι ο κ. Βούτσης «εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη, περιοδική ενημέρωση της Βουλής, οι υπηρετούντες μετακλητοί φαίνεται να αυξάνονται: από 110 στις 31/5/2015, έγιναν 139 στις 31/6/2016 και 142 την 1η Ιανουαρίου 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή