Αβέβαιη η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Αβέβαιη η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό άφησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την αντιπολίτευση δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα αφορά την περίοδο και μετά το 2018, αν και διευκρίνισε ότι ακόμη η στιγμή αυτή είναι μακριά, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία επί της αξιολόγησης. Οπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος και στο παρελθόν έχει ζητήσει από την αντιπολίτευση συναίνεση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει έρθει σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα. «Προς το παρόν, απέχουμε από αυτό», σχολίασε με νόημα.

Οι παρατηρήσεις αυτές του κ. Ράις έγιναν ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς, για τις οποίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέπεμπαν συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και οι πληροφορίες που έβγαιναν από το κτίριο Charlemagne ήταν ελάχιστες. Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ για λίγες ώρες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Η συμμετοχή Τόμσεν θεωρείται ενδεικτική του ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. 

Παρόλο που μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, είχε σημειωθεί πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά και στα ενεργειακά. Αβέβαιο είναι ακόμα αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το σήμα ότι επιστρέφουν ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και όχι για να διαπραγματευτούν εκτενώς περαιτέρω.

Ο σκοπός για την ελληνική πλευρά, από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι συζητήσεις επί βελγικού εδάφους, ήταν να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να παραμείνουν οι υπουργοί για όσο χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί διαμήνυαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διαπραγματευτούν από την αρχή όλα τα θέματα, όπως συνηθίζει ο Ελληνας υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος και ότι θα εστιάσουν στα 3 – 4 ανοικτά και βασικά θέματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Επίσης, είχαν ξεκαθαρίσει από τη Δευτέρα, όταν αποφασίστηκε να παραμείνουν οι θεσμοί, ότι, αν υπάρξει αρκετή πρόοδος, οι επικεφαλής Μ. Κερέ της ΕΚΤ αλλά και ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ θα ταξίδευαν στις Βρυξέλλες για να προχωρήσουν τις συζητήσεις ακόμη περισσότερο. Ο κ. Κερέ δεν παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων –παρά τις διαρροές Ελληνα αξιωματούχου–, ενώ ο κ. Τόμσεν συμμετείχε μερικές ώρες. 

Για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Eurogroup, που θα γίνει στη Μάλτα στις 7 Απριλίου, οι θεσμοί πρέπει να βρεθούν οπωσδήποτε στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Oμως και να υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η συνολική, που θα περιέχει και την ελάφρυνση του χρέους, θα ακολουθήσει στο επόμενο Eurogrοup, του Μαΐου.

Σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ράις, εξάλλου, σημείωσε χθες ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, κάνοντας ειδική αναφορά σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή