Αμφισβητείται η πιθανότητα επιτυχίας στην ευρυζωνικότητα

Αμφισβητείται η πιθανότητα επιτυχίας στην ευρυζωνικότητα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς, αλλά μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμφισβητεί τους σχεδιασμούς και τα έργα της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η μελέτη θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει χαμηλές πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας» στην ευρυζωνικότητα μέχρι το 2020. Το συμπέρασμα αυτό περιέχεται στην αξιολόγηση που πραγματοποιεί στις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς (Next Generation Access-NGA) η εταιρεία Atenekom GmbH για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κάλυψή της σε δίκτυα NGA και τελευταία στη διείσδυσή τους στα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στην Ελλάδα προσφέρεται κάλυψη δικτύων NGA στο 36,3% του πληθυσμού έναντι 71%, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη (στοιχεία 2015). Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε., έχοντας ως προτελευταίες την Ιταλία (43,9%) και τη Γαλλία (44,8%). H χώρα μας ακόμη διατηρεί τη δεύτερη θλιβερή πρωτιά, κατέχοντας τον χαμηλότερο δείκτη διείσδυσης των συνδέσεων ΝGA. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 0,01% των νοικοκυριών στη χώρα μας αξιοποιούσε ευρυζωνικές συνδέσεις άνω των 100 Mbps, έχοντας προτελευταίες την Κύπρο (0,06%) και την Κροατία (0,12%).

Κοντά

στη σύσταση, στελέχωση και λειτουργία του ακούγεται πως βρίσκεται το λεγόμενο Γραφείο Ελληνικού. Η υπηρεσία (για την ώρα στα χαρτιά), που είναι επιφορτισμένη με τον ρόλο του επισπεύδοντα του συντονιστικού και αδειοδοτικού έργου για το Ελληνικό. Ανθρωπος-κλειδί για την πολιτική του εποπτεία αλλά και την ενεργοποίησή του είναι η νέα γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον πρωθυπουργό. Προέρχεται από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Μεταφορών.

Το θέμα είναι να κάνει κάτι άμεσα.

Πάντα υπάρχει Plan Β

«Δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μας αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls». Aυτό δηλώνουν στελέχη μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, αφού η αβεβαιότητα πλανάται και πάλι πάνω από την ελληνική οικονομία. Τα ίδια στελέχη, μιλώντας στην «Κ», επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν σε ποσοστό 70% να διατηρούν τα ταμειακά διαθέσιμα στο εξωτερικό έναντι 30% σε τράπεζες στο εσωτερικό. Επίσης, πάντα υπάρχει στις διοικήσεις ένα εγκεκριμένο Σχέδιο Β σε περίπτωση που –όλοι απεύχονται– το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα ξαναβιώσει τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας του 2015.

Ανάσα οι ιδιωτικοποιήσεις

Ανάσα για τις κατασκευαστικές, που εκτός της ύφεσης έχουν να αντιμετωπίσουν ταμειακά και τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποδεικνύονται οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού παράγουν τα περισσότερα από τα λιγοστά έργα αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Ετσι μετά την εταιρεία Ακτωρ, που πήρε το έργο ανακαίνισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, τώρα η Intrakat ξεκινά δουλειά στα περιφερειακά αεροδρόμια. Δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ υπέγραψε με τη Fraport Greece η εταιρεία. Βέβαια, αυτό δεν ήταν έκπληξη, αφού η Intrakat συμμετείχε ως δηλωμένος εργολάβος (nominated contractor) στη δεσμευτική προσφορά που είχε κάνει η Fraport στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που εκπλήσσει, όμως, είναι το ύψος του προϋπολογισμού που αναμενόταν με βάση τη σύμβαση παραχώρησης στα 330 εκατ. περίπου. Φυσικά, η διετής σχεδόν καθυστέρηση της παράδοσης των αεροδρομίων αποστέρησε την οικονομία από αυτές τις δαπάνες. Γίνεται έτσι αντιληπτό το πόσο κρίσιμη είναι η περίπτωση του Ελληνικού, όπου το κατασκευαστικό έργο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Προχωρεί ο μετασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίου

Εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών (MΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος,Protergia και Protergia Thermo) το σχέδιο συγχώνευσής τους και απορρόφησής τους από τη μητρική εταιρεία «Μυτιληναίος». Η σχέση ανταλλαγής που προτείνεται είναι μία μετοχή ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ της Μυτιληναίος για κάθε μία ονομαστικής αξίας 0,32 ευρώ της ΜΕΤΚΑ. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής έχει επιβεβαιωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα Nomura International plc και Barclays Bank plc. Τα δύο ξένα πιστωτικά ιδρύματα διατύπωσαν θετική γνώμη για δίκαιο και εύλογο τίμημα που προκύπτει από τη σχέση ανταλλαγής. Από την έκθεση της Nomura International plc προκύπτει ότι το εύρος της σχέσης ανταλλαγής κυμαίνεται από 0,8467 μέχρι 1,1314. Από την έκθεση της Barclays Bank plc προκύπτει ότι το εύρος της σχέσης ανταλλαγής κυμαίνεται από 0,94 μέχρι 1,12. Να αναφέρουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 ο όμιλος Μυτιληναίου πρόκειται να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της χρηματιστηριακής Alpha Finance, ο όμιλος οδεύει προς νέα χρονιά-ρεκόρ, καθώς οι τιμές του αλουμινίου εκτοξεύονται, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι πολλά υποσχόμενες, ενώ η ΜΕΤΚΑ προβλέπεται να εμφανίσει αξιοπρεπή αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή