Κάτω του 0,5% εκτιμούν την ανάπτυξη του 2017 ξένοι οίκοι και τράπεζες

Κάτω του 0,5% εκτιμούν την ανάπτυξη του 2017 ξένοι οίκοι και τράπεζες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ τίμημα για την ανάπτυξη φέρνει η καθυστέρηση της αξιολόγησης. Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αλλά και οικονομικοί φορείς αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ του 2017.

Ο στόχος του προγράμματος για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% φέτος δείχνει ήδη ανέφικτος, κάτι που απειλεί με εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων και αυξάνει την πίεση για μέτρα.

Ηδη, χθες, δύο ξένες τράπεζες, η Citigroup και η Barclays τοποθέτησαν τον πήχυ της ανάπτυξης κάτω από το 0,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες εκτιμήσεις για ρυθμό της τάξεως του 0,5% γίνονται και στις ελληνικές τράπεζες.

Η Citigroup εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5%, έναντι 1,1% της προηγούμενης εκτίμησής της, με το πρώτο εξάμηνο να κινείται υφεσιακά. Κι αυτό γιατί –εκτός από την αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των αποτελεσμάτων του 2016– διαπιστώνει αδύναμα στοιχεία από τους δείκτες που έχουν ανακοινωθεί κατά το πρώτο δίμηνο του 2017. Η τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι αυτή θα κλείσει εγκαίρως, ώστε να αποπληρώσει η Ελλάδα τις υψηλές δόσεις του καλοκαιριού. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 1,3% το 2019, εκτιμά.

Αξίζει να σημειωθούν, επίσης, οι εκτιμήσεις της τράπεζας για την έξοδο στις αγορές, την οποία δεν βλέπουν να συμβαίνει πριν από το 2021, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η Barclays κατέβασε, εξάλλου, τον πήχυ της ανάπτυξης του 2017 στο 0,4%, παρότι προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και δεν αναμένει ένα νέο ελληνικό δράμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Η Εurobank είχε εκτιμήσει στις αρχές Μαρτίου την άνοδο του ΑΕΠ φέτος στο 1,5%-2%, με υψηλό, μάλιστα, βαθμό αβεβαιότητας. Mετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο του ΑΕΠ του 2016, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αρνητικό  carry over στο 2017 της τάξεως του 0,6%. Αντίστοιχα και η Alpha Bank ανέφερε, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι εύθραυστη και ότι το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να προσδιοριστεί από δύο κυρίως παράγοντες, την αρνητική επίπτωση της διατήρησης του περιβάλλοντος αβεβαιότητας και τις θετικές προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει σε 0,9% τη «μηχανιστική» αρνητική επίπτωση στο 2017 από την αναθεώρηση της εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το 2016. Η τράπεζα εκτιμούσε στην τελευταία της έκθεση ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 2,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή