Πιστοποιούνται ακόμα και εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Πιστοποιούνται ακόμα και εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ κραταιά βιομηχανία και κατά συνέπεια κραταιό οργανισμό πιστοποίησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Μέχρι που το 1986 τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου αποφάσισαν να εκσυγχρονιστούν. Η πιστοποίηση του εκσυγχρονισμού έγινε τότε από την Tuev, τον γερμανικό οργανισμό πιστοποίησης, με έδρα το Εσεν. Το γεγονός εκείνο οδήγησε στην ίδρυση της Tuev Hellas, που πιστοποιεί σήμερα εγκαταστάσεις και διαδικασίες στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τα μεταλλικά προϊόντα, τη χημική βιομηχανία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, την υγεία και τα δομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα επιθεωρεί, πιστοποιεί και εκπαιδεύει.

Η Tuev Hellas, για να ξεπεράσει την κρίση, ανοίχθηκε σε γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. «Στα 30 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα νομίζω πως για εμάς υπήρξε καθοριστική η χρονιά του 1990, με την 1η πιστοποίηση από το TÜV CERT ISO 9000 εκτός Γερμανίας (ΒΙΟΚΑΤ) αλλά και την ανάληψη της Επιθεώρησης Επέκτασης των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και της ΔΕΠΑ», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλός της, Σάββας Πελτέκης, που σημειώνει ότι η Tuev Hellas έχει προχωρήσει σε πιστοποιήσεις σε 43 επαγγέλματα, αλλά και σε 1.500 εργαζομένους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. «Χάρη σε αυτήν, μπόρεσαν να εργαστούν σε αγορές όπως η Τουρκία, η Πολωνία και η Ισπανία. Στην αρχή η Ομοσπονδία Μετάλλου μάς αντιμετώπισε με καχυποψία, στη συνέχεια μας αγκάλιασε…», λέει ο κ. Πελτέκης. Ο τομέας της επαγγελματικής πιστοποίησης θα είναι τα επόμενα χρόνια σημαντικός για τη γερμανική θυγατρική, που θέλει να τον προχωρήσει με βάση εμπειρίες σαν και εκείνη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων. «Στο τέλος θα οργανώνονται εξετάσεις», λέει ο κ. Πελτέκης. Mετά το 2005, η Tuev Hellas κάνει το 25% του τζίρου της (11,5 εκατομμύρια) σε αγορές του εξωτερικού, τάση που έχει ενισχυθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Και κάπως έτσι, ο τζίρος της επιχείρησης παρουσιάζει διαρκή άνοδο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, χρειάζεται «πρώτον, να τηρούνται οι νόμοι που ψηφίζονται, π.χ. όταν λέει ο νόμος ότι οι ανελκυστήρες πρέπει να πιστοποιούνται και να επιθεωρούνται, κάποιος πρέπει να φροντίζει να γίνεται αυτό. Σήμερα το 20%-30% των ανελκυστήρων είναι πιστοποιημένο και λιγότερο από το 50% έχει επιθεωρηθεί. Ολοι πρέπει να έχουν την ίδια αφετηρία στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους και η διοίκηση πρέπει να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην ιδιωτική επιχείρηση, έχοντας διασφαλίσει μια αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς».

Η μεγάλη ευκαιρία

O κ. Πελτέκης μίλησε στην «Κ» μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της μητρικής του εταιρείας Tuev Nord, δρα Ντιρκ Στένκαμπ, που ήρθε στην Αθήνα για την επέτειο της έναρξης της δραστηριότητας της μεγάλης γερμανικής εταιρείας πιστοποίησης. Ο κ. Στένκαμπ είπε στην «Κ» ότι του έκανε εντύπωση «πόσο λίγη συζήτηση γίνεται στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της οικονομίας», που είναι το βασικό ζήτημα της συζήτησης στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Εχετε μια ευκαιρία, καθώς είστε μια χώρα με έναν δυσεύρετο πόρο: πολλούς καλά καταρτισμένους ανθρώπους. Σε τέτοια περιβάλλοντα, χάρη στην ψηφιοποίηση, θα μπορείς στο μέλλον να επενδύσεις 5.000 για να κάνεις ένα δισεκατομμύριο. Είναι μια ευκαιρία για χώρες που πάσχουν από την έλλειψη κεφαλαίου. Χρειαζόμαστε μηχανικούς δικτύων που να μπορούν να πιστοποιούν την ασφάλειά τους. Οι δικοί μας σταμάτησαν να ταξιδεύουν στη Σίλικον Βάλεϊ, και περιοχές όπως το Βερολίνο έχουν γίνει βιότοποι καινοτομίας. Είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει το τεχνικό της δυναμικό». Πάντως, ο κ. Πελτέκης επισημαίνει ότι η εταιρεία του επιχείρησε να συνεργασθεί με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την πιστοποίηση των προτάσεων επιχειρήσεων πληροφορικής. «Δεν ξανακούσαμε, όμως, τίποτα από αυτούς», λέει μάλλον πικρόχολα.

Ασφάλεια

Ο κλάδος της ασφάλειας στα δίκτυα είναι εκείνος στον οποίο η μητρική της Tuev Hellas επενδύει τώρα πολλούς από τους πόρους της. «Πριν από μερικούς μήνες 900.000 ρούτερ της Deutsche Telekom δέχθηκαν επίθεση. Ηταν καλής τεχνολογίας, αλλά η πιστοποίησή τους ήταν φθηνή», λέει ο κ. Στένκαμπ. Υπάρχει παντού αντίσταση για να επενδυθούν χρήματα στην ασφάλεια, αλλά η ψηφιοποίηση επηρεάζει τους πάντες. Η νέα Οδηγία για την προστασία των δικτύων της Ε.Ε. μας αναγκάζει να βρούμε λύσεις γενικής εφαρμογής. Φανταστείτε ότι ένα αυτοκίνητο έχει λογισμικό 100 εκατ. γραμμών, ενώ ένα μαχητικό αεροπλάνο 20 εκατ. Ενα γνωστό αμερικανικό ηλεκτρονικό αυτοκίνητο θέλει 600 επικαιροποιήσεις λογισμικού (updates) τον χρόνο, δηλαδή δύο επικαιροποιήσεις την ημέρα. Ε, αυτό κραυγάζει για ανεξάρτητη πιστοποίηση…». Ο Στένκαμπ λέει στην «Κ» ότι κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν μόνοι τους αυτή την αναβάθμιση και την πιστοποίηση, «αλλά αυτό είναι αδύνατον…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή