Η θέληση και η πραγματοποίηση ονείρων δεν έχουν ηλικία

Η θέληση και η πραγματοποίηση ονείρων δεν έχουν ηλικία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρυκόμη Σάββα από τη Φίλια της Λέσβου δεν ξεχνά την ιστορία της, ούτε αυτή του τόπου της και δεν την εμποδίζει σε τίποτα να πραγματοποιεί με ένα χέρι τα όνειρά της. Στα 38 της επέστρεψε στο σχολείο, στα 51 της ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια ορκίστηκε. Η διπλωματική της γίνεται ταινία που θα προβληθεί στο ερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Aegean Docs, ενώ εκείνη ετοιμάζει να συστήσει στη Λέσβο ομάδα Προφορικής Ιστορίας για τη διάσωση μαρτυριών, αλλά και της τοπικής ιστορίας.

Ας δούμε, όμως, τη δική της ιστορία, από την αρχή. Πίσω στα 1990, ελλείψει μέτρων προφύλαξης, η κρεατομηχανή ρούφηξε το δεξί της χέρι εν ώρα εργασίας. Ηταν τότε 25 ετών με δύο παιδιά. «Αλλαξε ολόκληρη η ζωή μου», εξομολογείται. «Εψαχνα για δουλειά, έπρεπε να επιβιώσω», προσθέτει στην «Κ». Θυμάται ακόμα την ώρα που βρισκόταν στο νοσοκομείο και ορκίστηκε στον εαυτό της να μην το βάλει κάτω και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Και το έκανε, με 80% αναπηρία.

Σε λίγες ημέρες διάβασε και έμαθε τον εαυτό της πώς να χρησιμοποιεί για τα πάντα το αριστερό, ώστε να είναι ανεξάρτητη, να γράφει σε υπολογιστή, να οδηγεί αυτοκίνητο και μηχανή! Ανοιξε μια πετυχημένη εταιρεία ταχυμεταφορών που λειτουργεί έως σήμερα από τα δύο της παιδιά, που τη στηρίζουν, αφού η αναπηρική σύνταξη των 400 ευρώ δεν αρκεί: «Αν δεν είχα τα παιδιά μου να με βοηθούν, δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα με τη σύνταξη πείνας, ούτε θα μπορούσα να παραμένω δημιουργική».

Το 2003 γράφτηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και επέστρεψε στα θρανία, που είχε εγκαταλείψει από το δημοτικό. Αποφοίτησε από το Εσπερινό Λύκειο με βαθμό 19,6 και πέρασε στα 44 της χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, όπου μετακόμισε για να παρακολουθεί και να ολοκληρώσει γρήγορα τις προπτυχιακές σπουδές.

Αγάπη για την Ιστορία

Η μεγάλη της αγάπη, όμως, είναι η Ιστορία. Ετσι, έδωσε εξετάσεις και μπήκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη Μυτιλήνη και στη διπλωματική της «Μνήμες από τον εμφύλιο της Λέσβου» κατέγραψε μαρτυρίες από κατοίκους της Αγιάσου, της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης και της Θερμής και με την επιβλέπουσα καθηγήτριά της Ποθητή Χατζαρούλα ετοιμάζονται να αναδείξουν και άλλες ιστορικές πτυχές του νησιού.

Για την Ευρυκόμη Σάββα, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι «ο άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνατότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή