Εξάγουμε λιγότερα απ’ όσα εισάγουμε από την Τουρκία

Εξάγουμε λιγότερα απ’ όσα εισάγουμε από την Τουρκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανετράπη από πλεονασματικό σε ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η Τουρκία υποχώρησε πλέον στην 4η θέση των κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, όταν το 2014 βρέθηκε έστω και συγκυριακά στην πρώτη. Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν το 2016 κατά 21% στο 1,35 δισ. ευρώ από 1,71 δισ. το 2015. Αιτία, η κατά 25% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος αλλά και η πολυετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Η αγορά, όμως, ανησυχεί ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν περαιτέρω, καθώς η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπονομεύει την επιχειρηματική και την εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο οικονομιών. Εξάλλου, το στοκ των άμεσων ξένων επενδύσεων εκατέρωθεν του Αιγαίου έχει μειωθεί, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις της Τουρκίας για ελληνικά assets (που είναι ζωηρό για ξενοδοχεία, άλλα ακίνητα και μαρίνες) ενδέχεται να πληγεί από την άνοδο του ευρώ, όπως και ο εισερχόμενος από τη γείτονα τουρισμός. Το βασικό πρόβλημα στις εμπορικές συναλλαγές εστιάζεται προσώρας στη μείωση των εξαγωγών των πετρελαιοειδών, καθώς αποτελούν το βασικό εξαγόμενο προς την Τουρκία ελληνικό προϊόν. Ειδικότερα, τα πετρελαιοειδή καλύπτουν το 52% των συνολικών εξαγωγών.

Αντίθετα, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 3,71% στο 1,4 δισ. ευρώ, λόγω και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας, που κατέστησε τα τουρκικά προϊόντα σημαντικά φθηνότερα και άρα πιο ανταγωνιστικά στη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, εκτός των πετρελαιοειδών, εξάγει προς την Τουρκία κυρίως βαμβάκι, πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές και τηλέφωνα, καλώδια, σωλήνες, αλουμίνιο, λιπάσματα, ακόμη και χρυσό. Αντίστροφη πορεία, από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ακολουθούν προϊόντα όπως: φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή, οχήματα-αυτοκίνητα, πλεκτά υφάσματα και ρούχα, χαρτί υγείας και οικιακές συσκευές. Στο μέτωπο του τουρισμού τα πράγματα είναι εξίσου κρίσιμα: το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες από την Τουρκία επισκέφθηκαν την Ελλάδα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ίδιο έτος, η Τουρκία προσείλκυσε περισσότερους από 800.000 τουρίστες από την Ελλάδα. Η απλουστευμένη διαδικασία θεώρησης για την επίσκεψη σε επτά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές έχει τεθεί σε ισχύ από το 2012 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ομως η υποτίμηση της λίρας μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προορισμών, ενώ η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και το μεταναστευτικό υπονομεύουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Το πρόβλημα έχει ήδη γίνει οξύ στην κρουαζιέρα, καθώς η απροθυμία εταιρειών να πιάσουν σε τουρκικά λιμάνια, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της πολιτικής κατάστασης, αποστερεί επιβατικό κοινό και από τους ελληνικούς προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή