Μία ακόμη απαγόρευση για όσους μετακινούνται με αεροπλάνο από συγκεκριμένες χώρες

Μία ακόμη απαγόρευση για όσους μετακινούνται με αεροπλάνο από συγκεκριμένες χώρες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε προσωρινά στους επιβαίνοντες από οκτώ χώρες να ταξιδέψουν με laptops, iPads, φωτογραφικές μηχανές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. H απαγόρευση αυτή αφορά ταξιδιώτες από οκτώ χώρες, ο πληθυσμός των οποίων είναι ως επί το πλείστον μουσουλμανικός. Δεν θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους στο αεροπλάνο συσκευές μεγαλύτερες, ουσιαστικά, από κινητά τηλέφωνα. Αντί αυτού, θα πρέπει να τοποθετούν συσκευές όπως υπολογιστές και ταμπλέτες στις αποσκευές τους.

• Ποιος, όμως, επηρεάζεται στην πραγματικότητα;

Ο νέος περιορισμός αφορά εκείνους που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από το Αμμάν στην Ιορδανία, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, την Τζέντα και το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, την Πόλη του Κουβέιτ, την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, την Ντόχα στο Κατάρ, το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας και η βρετανική κυβέρνηση για συσκευές μεγαλύτερες από έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) για συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες. Δηλαδή τα μέτρα αυτά ισχύουν για τις εισερχόμενες πτήσεις στο Λονδίνο από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Για εκείνους που πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια, οι νέοι περιορισμοί θα επηρεάσουν την παραγωγικότητά τους. «Αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα επιχειρηματικά στελέχη και τους ακαδημαϊκούς», δήλωσε ο Οσάμα Σασάρ, Αιγύπτιος αξιωματούχος και δημοσιογράφος που ταξιδεύει συχνά στις ΗΠΑ. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τη χώρα για παιχνίδι και δεν έχουν καιρό για χάσιμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

• Γιατί οι συσκευές αυτές αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα απλά κινητά τηλέφωνα;

Η απάντηση εντοπίζεται στο φυσικό τους μέγεθος και όχι στην τεχνολογία τους. Ενας υπολογιστής ή μια ταμπλέτα προσφέρει μεγαλύτερη χωρικότητα σε όσους επιθυμούν να στριμώξουν εξαρτήματα, για παράδειγμα, μιας βόμβας ή ενός όπλου, σχολιάζει ο Μπιλ Μάρκζακ της ερευνητικής ομάδας Citizen Lab, που παρακολουθεί εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και της πολιτικής. Ενας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών θα μπορούσε με υπολογιστές να μεταφέρει σε ένα αεροπλάνο διάφορα εξαρτήματα ενός εκρηκτικού μηχανισμού και να τον συναρμολογήσει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

• Εντούτοις, ένα έξυπνο τηλέφωνο μπορεί να είναι από μόνο του απειλή;

Αυτό κατέστη σαφές πέρυσι με το Galaxy Note 7. Οτιδήποτε με μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να προκαλέσει έκρηξη και άρα προβλήματα στην ασφάλεια μιας πτήσης. Από τεχνολογικής απόψεως, ένα έξυπνο τηλέφωνο είναι εξίσου ισχυρό με έναν φορητό υπολογιστή ή laptop. Υπάρχει, επίσης, κίνδυνος εκπυρσοκρότησης μιας κρυμμένης βόμβας μέσα σε laptop στον χώρο αποσκευών ενός αεροπλάνου ή από ένα έξυπνο τηλέφωνο, δηλώνει ο Νικ Φίμστερ, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

• Γιατί να απαγορευθούν οι υπολογιστές και οι ταμπλέτες;

Εκτός από το ότι αποτρέπεται η μεταφορά επικίνδυνων εξαρτημάτων από επίδοξους τρομοκράτες, ο περιορισμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες παρακολούθησης. Συνηθίζεται οι υπεύθυνοι ασφαλείας ενός αεροδρομίου να ελέγχουν τις ήδη ελεγχόμενες αποσκευές. Θεωρητικά, εάν ένας υπολογιστής έχει ελεγχθεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας ενός αεροδρομίου έχουν τη δυνατότητα και τα περιθώρια να κάνουν λεπτομερέστερους ελέγχους σε άλλους τομείς.

• Τι μπορεί να κάνει ένας ταξιδιώτης;

Κάθε επιβάτης που επηρεάζεται από τον νέο περιορισμό θα πρέπει να διαφυλάξει τα δεδομένα των συσκευών του και να εξασφαλίσει πως παραμένουν ασφαλή. Επίσης, τα ταξίδια με φθηνούς υπολογιστές είναι μια λύση. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Φίμστερ, «εάν ταξίδευα σε κάποιες από αυτές τις χώρες, δεν θα έπαιρνα μαζί μου τον βασικό μου φορητό υπολογιστή. Θα ταξίδευα με έναν “καθαρό” υπολογιστή που δεν θα είχε προσωπικά δεδομένα». Εξάλλου, υπάρχει πάντα η λύση της back up αποθήκευσης σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή