Eπέκταση αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ

Eπέκταση αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε ίσως και δέκα χρόνια, άφησε ανοικτό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του κ. Τζέιμς Μάτις. Χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο, ο κ. Καμμένος είπε, συγκεκριμένα, ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον κ. Μάτις «και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια». Η αποστροφή του κ. Καμμένου αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Το αίτημα για επέκταση της χρονικής διάρκειας της συγκεκριμένης συμφωνίας από ένα σε πέντε χρόνια είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, η Αθήνα λαμβάνει αυτή τη στιγμή κάποια βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά σε βοηθητικούς εξοπλισμούς. Το ΥΠΕΘΑ έχει ήδη αποστείλει επιστολές για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των ελληνικών F-16, καθώς και μια επιστολή για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των πέμπτης γενιάς F-35, η οποία δεν έχει δεσμευτική αξία, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα αναγνωριστικού χαρακτήρα έγγραφο. Είναι γνωστή η πεποίθηση του κ. Καμμένου ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ανάλογο με εκείνο που η Ουάσιγκτον έχει υπογράψει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες επωφελούνται από τις συγκεκριμένες συμφωνίες και με βαρύ εξοπλισμό, όπως πλοία και αεροπλάνα. Είναι, επίσης, γνωστή η θέση του κ. Καμμένου περί παραχώρησης κάποιας στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ σε νησιά όπως η Κάρπαθος. Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Καμμένος περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «αληθινούς συμμάχους» που έχουν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή