Αβραμόπουλος: «Διαφύλαξη συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας»

Αβραμόπουλος: «Διαφύλαξη συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό, διότι όχι μόνο έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, αλλά και επειδή αυτή την ώρα στην εξ Ανατολών γείτονα υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που ζητούν διέξοδο στην Ευρώπη, υπογράμμισε με έμφαση χθες στη Βουλή ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για το μεταναστευτικό, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημ. Αβραμόπουλος.

«Η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας, πριν από ένα χρόνο, έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, μειώνοντας εντυπωσιακά τις ροές, αλλά και τους θανάτους στη θάλασσα. Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Nα μην ξεχνάμε ότι 3 εκατ. πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ειδική, κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, για να συνεχίσει: «Το ξεκίνημα της μεταναστευτικής κρίσης βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη. Το ίδιο και τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αιφνιδιάστηκαν και που στο πρώτο χρονικό διάστημα, μη διαθέτοντας μηχανισμούς και μέσα, είδαν τα σύνορά τους κυριολεκτικά να καταρρέουν. Και αδίκως καταγγέλθηκαν ως ανίκανες να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα». Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, έσπευσε να τονίσει: «Πλέον, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προστασία και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις εντός και εκτός συνόρων αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων ή των πολλαπλών επιλογών: «Ως Ελληνας θα ήθελα να τονίσω ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες».

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρ. Στυλιανίδης απαντώντας, χθες στις Βρυξέλλες, στον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστό, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ακόμη αδιάθετα 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (έχουν ήδη διατεθεί 300-350 εκατ.). Επιπλέον, 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή