Μείωση κρουσμάτων φυματίωσης, που όμως… επιμένουν

Μείωση κρουσμάτων φυματίωσης, που όμως… επιμένουν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική τάση, αλλά με… αστερίσκους, καταγράφεται στη συχνότητα της φυματίωσης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για το χρονικό διάστημα 2004-2015 δηλώνονται στην Ελλάδα ετησίως κατά μέσον όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το ίδιο διάστημα παρατηρείται μικρή πτωτική τάση του ετήσιου αριθμού των δηλούμενων περιπτώσεων: από 761 περιστατικά το 2004 σε 470 το 2015, με μία μικρή «έξαρση» στα δηλωθέντα περιστατικά σε σχέση με τη γενική πτωτική πορεία να καταγράφεται το 2012 και 2013 (562 και 541 περιστατικά αντίστοιχα). Το 2015 το 60,8% των δηλωθέντων κρουσμάτων αφορούσε σε Ελληνες και το 39,2% σε αλλοδαπούς, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα πολυανθεκτικές μορφές της φυματίωσης.

Πάντως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξακολουθεί να διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα, ενώ από τα διαθέσιμα στοιχεία κατά την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων φυματίωσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη, κρατούμενους και χρήστες ουσιών. Εκτός από την υποδήλωση του νοσήματος, στα προβλήματα που καταγράφονται στην Ελλάδα σε σχέση με την αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι η έλλειψη εθνικού προγράμματος για τον έλεγχο της νόσου, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αντιφυματικών τμημάτων και ιατρείων, των εργαστηρίων στα οποία πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωσή της και η ασυνέχεια στη διαθεσιμότητα ορισμένων αντιφυματικών φαρμάκων.

Την εικόνα αυτή περιγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η οποία υπενθυμίζει σε όλους ότι το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2015 εκτιμάται ότι σημειώθηκαν παγκοσμίως 10.400.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, ενώ 1,8 εκατ. άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου, η οποία παραμένει μία από τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή