Ημερίδα του Ποταμιού για Εκκλησία – Κράτος

Ημερίδα του Ποταμιού για Εκκλησία – Κράτος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλούσιο προβληματισμό διεξήχθη προχθές η συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού με θέμα την αμοιβαία χειραφέτηση του Κράτους και της Εκκλησίας. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στάθηκε στα βήματα προόδου που έχει κάνει η Εκκλησία σε πολλά ζητήματα, αλλά αναφέρθηκε και σε ορισμένους ακραίους κύκλους της που αναβιώνουν το κλίμα της αντιπαράθεσης. Χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την πρόθεση του σημερινού Αρχιεπισκόπου να μην αντιπαρατεθεί με αυτόν το σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας και τόνισε ότι το Αρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρεται στην «επικρατούσα θρησκεία» πρέπει να αφαιρεθεί. Μιλώντας για τα οικονομικά της Εκκλησίας τόνισε ότι οι δωρεές πρέπει μεν να εξαιρεθούν από τη φορολογία αλλά το εισόδημα από εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να φορολογείται. Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη «χωρισμός» στη συζήτηση μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας, καθώς φορτίζει το κλίμα των συζητήσεων και να μιλήσουμε για «μεταρρυθμίσεις», που θα οδηγήσουν στον διαχωρισμό.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στο «σφιχταγκάλιασμα» Κράτους – Εκκλησίας είπε ότι αυτό είναι κάτι που «ίσως εξυπηρετεί το κράτος, όχι την Εκκλησία». Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης τόνισε ότι σε νομοθετικό επίπεδο υπάρχουν «λίγα πράγματα» στη σχέση Εκκλησίας – Κράτους και τα προβλήματα δημιουργούνται όπου υπάρχουν υπερβάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά. Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Αντ. Παπαρίζος, και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου, κατέθεσε την εισήγηση του Ποταμιού για τη δημιουργία ενός δημόσιου, μη κρατικού, ορθόδοξου ομολογιακού, θεολογικού πανεπιστημίου, στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι Θεολογικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή