Χτίζοντας γέφυρες επιχειρηματικότητας

Χτίζοντας γέφυρες επιχειρηματικότητας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μία από τις πιο απαιτητικές αλλά και ταυτόχρονα πολύτιμες εμπειρίες που είχα στην επαγγελματική μου ζωή». Ετσι περιγράφει τη συμμετοχή του στο περυσινό Reload Greece Challenge o Γιώργος Μπορέτος, συνιδρυτής της εταιρείας Global Forecasting Solutions, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάλυσης δεδομένων και των προβλέψεων.

Ο κ. Μπορέτος ήλθε σε επαφή με την οργάνωση Reload Greece στα «Ποσειδώνια» του 2016. «Εντυπωσιάστηκα από όσα άκουσα και χωρίς δεύτερη σκέψη υπέβαλα αίτηση για να συμμετάσχω στον διαγωνισμό (το RG Challenge)», λέει στην «Κ». Το RG Challenge, στο οποίο οι ομάδες που έχουν επιλεγεί παρουσιάζουν την ιδέα τους ενώπιον επενδυτών και άλλων ειδικών, ήταν «σαν ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα ΜΒΑ», που «έδωσε σε όλους όσοι συμμετείχαμε σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες, χρηματοδότηση και εξεύρεση νέων πελατών». Αλλά το πιο σημαντικό, τονίζει, «είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία γίναμε Reloaders, μέλη μίας παγκόσμιας οικογένειας που μας υποστηρίζει διαρκώς».

Το RG Challenge είναι «ένας επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων που διοργανώνει το Reload Greece κάθε χρόνο στο Λονδίνο», εξηγεί στην «Κ» η Εφη Κυρτάτα, η νεαρή διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης. «Σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει νέους επιχειρηματίες φέρνοντάς τους σε επαφή με διεθνείς μέντορες και συνδέοντάς τους με το επενδυτικό κοινό του Λονδίνου».

Φέτος, το πρόγραμμα θα διαρκέσει εννέα ημέρες (28 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου), με τη συμμετοχή δέκα ομάδων (τελική ημερομηνία για αιτήσεις συμμετοχής είναι η 3η Απριλίου). Ενα στοιχείο του φετινού RG Challenge που αναδεικνύει η κ. Κυρτάτα είναι «η συνεργασία της οργάνωσής μας με το οικοσύστημα της Ελλάδας και η ανάδειξη ομάδων που προέρχονται από καταξιωμένους επιταχυντές στην Ελλάδα», όπως το egg της Eurobank και το Be Finnovative και το Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

«Η Εθνική βρίσκεται παραδοσιακά κοντά στους νέους επιχειρηματίες και έχει αναπτύξει από το 2010 ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτή», δηλώνει στην «Κ» ο Κώστας Καλογεράκης, υπεύθυνος του προγράμματος Be Finnovative της τράπεζας. «Το Reload Greece αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που προέρχεται από μία από τις πιο δυναμικές κοινότητες, την ελληνική Διασπορά, και την οποία θεωρούμε απόλυτα συμβατή με τους δικούς μας στρατηγικούς στόχους ως προς τη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας των νέων».

Η Ρούλα Μπαχταλιά, υπεύθυνη του egg, αναφέρει από την πλευρά της ότι η διεθνοποίηση του προγράμματος στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Eurobank «δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική επιχειρηματικότητα». Οι νέοι επιχειρηματίες, προσθέτει, «έχουν πάθος και όραμα», αλλά «έχουν ανάγκη υποστηρικτικών δομών όπως το egg και το Reload Greece» για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η υλοποίηση μίας επιχειρηματικής ιδέας.

Προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία ομάδα στο RG Challenge είναι να διαθέτει ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν, ώστε «η έμφαση να δοθεί στην τελειοποίηση του τρόπου παρουσίασης, μέσα από καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες», σημειώνει ο κ. Καλογεράκης. Πέρα από τη γνωριμία με πιθανούς επενδυτές, εξηγεί, η συμμετοχή στο RG Challenge «προσφέρει μια επιβεβαίωση ότι πρόκειται για μια εμπορικά αξιοποιήσιμη επιχειρηματική ιδέα». Η όλη πρωτοβουλία, τονίζει, είναι προσανατολισμένη «στην προσφορά ευκαιριών σε ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να συντελέσουν στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η Reload Greece ιδρύθηκε το 2012 στο Λονδίνο, με σκοπό να ενισχύσει εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες και να συμβάλει στην αντιστροφή της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα. Εκτοτε, εκτός από το RG Challenge έχει οργανώσει τρία συνέδρια (το περυσινό ήταν το μεγαλύτερο, σε συνεργασία με το London Business School και το κέντρο σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Οξφόρδης). Η οργάνωση έχει κάνει παρουσιάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ συνεργάζεται πλέον με οκτώ βρετανικά πανεπιστήμια.

«Το κλίμα μεταξύ Ελλήνων του Λονδίνου, όπως το έχω βιώσει μέσα από το Reload Greece, είναι συνεργατικό. Η οργάνωσή μας έχει χτιστεί και τρέχει με τη βοήθεια και τη στήριξη 100 και πλέον εθελοντών», σημειώνει η κ. Κυρτάτα. «Πάνω από 60.000 Ελληνες έχουν έρθει στην Αγγλία από το 2008 και αναζητούν τρόπους να συνδεθούν με τη χώρα μας». Στόχος του Reload Greece, τονίζει η επικεφαλής του, «είναι να γεφυρώσει το οικοσύστημα της Ελλάδας με την Αγγλία και δυνητικά, καθώς μεγαλώνει η κοινότητά μας, και με περισσότερες χώρες του εξωτερικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή