Επενδύσεις 2 δισ. στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς

Επενδύσεις 2 δισ. στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε χθες επί της αρχής και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς. Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που το καταψήφισαν.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί μεταφορά κοινοτικής οδηγίας (2014/61/ΕΕ) στο εθνικό δίκαιο, η οποία ρυθμίζει θέματα συνεγκατάστασης δικτύων τηλεπικοινωνιών.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και ειδικότερα δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων με χρήση οπτικών ινών.

Θέματα αρμοδιότητας

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ). Συγκεκριμένα ρυθμίζει θέματα ενίσχυσης του ρόλου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι ρυθμίσεις τονώνουν τον χαρακτήρα της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης ρυθμιστικής αρχής, παρά τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τις συζητήσεις στις επιτροπές, αλλά και στην ολομέλεια, ο νέος ψηφισθείς νόμος ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ και από 500 εκατ. ευρώ οι εταιρείες Vodafone και Wind. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου (Digital Agenta) της Ε.Ε. Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει μέχρι το 2020, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ευρυζωνικού δικτύου στα κράτη-μέλη, όπου το 100% των συνδέσεων θα προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης άνω από 30 Mbps. Επίσης, τουλάχιστον 50% των ευρυζωνικών συνδέσεων θα προσφέρουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία μητρώου δικτύων, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος ανάπτυξης δικτύων. Κυρίως στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους εγκατάστασης καλωδιώσεων οπτικών ινών.

Ετσι κάθε φορά που κάποιος δημιουργεί ορύγματα στους δρόμους για την τοποθέτηση σωληνώσεων, κατασκευής δρόμου κ.ο.κ. ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους που θέλουν να τοποθετήσουν καλώδια ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ρυθμίσεις

Επίσης, ο νέος νόμος περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν να καταστήσουν έτοιμες τις νέες κατοικίες να υποδεχθούν ευρυζωνικές υποδομές πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Ετσι όλες οι άδειες ανέγερσης νέων οικοδομών ή ριζικής ανακαίνισής τους θα περιλάβουν υποχρεωτικά την πρόβλεψη δημιουργίας υποδομής ανάπτυξης οπτικών ινών στο εσωτερικό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή