«Tι είδαμε εννέα μέρες στην Ελλάδα»

«Tι είδαμε εννέα μέρες στην Ελλάδα»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σαλόνι ενός ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη, η Τζολίν και ο Ζάκαρι ανταλλάσσουν φωτογραφίες από το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Είναι το τελευταίο τους βράδυ στην Αθήνα και μαζί με τους συμφοιτητές τους ετοιμάζονται να το περάσουν σε κάποιο από τα καλά εστιατόρια του κέντρου. Τις προηγούμενες εννέα ημέρες εργάστηκαν σκληρά για το μεταπτυχιακό τους. Με την κάμερα στο χέρι κατέγραφαν μέρα και νύχτα ιστορίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να δημοσιεύσουν τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές στα αμερικανικά μέσα. Συνολικά δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, θα αφηγηθούν μέσα από τη δική τους ματιά όλα όσα είδαν στη χώρα μας γύρω από την πολιτική και οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και τη θρησκεία. Η «Κ» τους συνάντησε λίγο πριν από την επιστροφή τους στο Λος Αντζελες.

Ο 27χρονος Αμερικανός φοιτητής Ζάκαρι Σίγκελ νιώθει ότι έχει να πει πολλά για την Ελλάδα. Η πρώτη του παρατήρηση, ωστόσο, είναι ότι η ελληνική κοινωνία κινείται με αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με το Λος Αντζελες όπου όλα… τρέχουν. «Εδώ οι περισσότεροι καπνίζουν και πίνουν εσπρέσο», λέει χαρακτηριστικά.

Τις μέρες που βρέθηκε στην Αθήνα, παρακολούθησε τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Δεν γνώριζα ότι ταυτόχρονα θεωρείται εγκληματική οργάνωση. Στο δικαστήριο κάθισα δίπλα σε μία Ελληνίδα δημοσιογράφο που μου εξηγούσε ότι εκδικαζόταν η υπόθεση ενός Πακιστανού που είχε ξυλοκοπηθεί από ναζιστές στην Κρήτη. Προσπάθησα κατά την έξοδο να μιλήσω με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, αλλά η αστυνομία δεν μου το επέτρεψε», λέει στην «Κ».

Βία και ακροδεξιά

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν πολλά για την ιστορία του φασισμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να κάνω μια μεγάλη ανάλυση. Η ακροδεξιά δεν απασχολεί μόνο τη χώρα σας, υπάρχει και στη Γαλλία με τη Λεπέν και στην Ολλανδία με τον Βίλντερς, ωστόσο εδώ είναι περισσότερο “σκοτεινή” εξαιτίας της βίας». Και αυτό –λέει ο Ζάκαρι– είναι κάτι που προκαλεί φόβο. «Οι ακροδεξιές ιδέες εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε κυρίαρχο ρεύμα σε Ευρώπη και Αμερική. Τη δεδομένη στιγμή είναι τρομακτικό και πρέπει να μας αφυπνίσει όλους».

Τις εννέα ημέρες που βρέθηκαν στη χώρα μας, οι Αμερικανοί φοιτητές επισκέφθηκαν δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν την προπόνηση μιας ομάδας μπάσκετ νεαρών προσφύγων, επισκέφθηκαν ένα αυτοσχέδιο τζαμί κοντά στην Ομόνοια και συνομίλησαν με τον ιμάμη. «Είναι εντυπωσιακό ότι λειτουργούν 128 διαφορετικά είδη αυτοσχέδιων τζαμιών και ότι δεν υπάρχει ένα κεντρικό τέμενος, όπου οι μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να προσευχηθούν», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια Θρησκείας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, Νταϊάν Γουίνστον, η οποία συνόδευσε τους φοιτητές στην Ελλάδα. «Καταλαβαίνω ότι λειτουργεί ένα διαφορετικό σύστημα εδώ και ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την ελληνική εκκλησία, ωστόσο είναι τελείως διαφορετική η αντίληψη από αυτήν που υπάρχει στην Αμερική».

Ο Τζον Ανταμς, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας που σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης σε μεγάλη εφημερίδα του Μιλγουόκι, λέει στην «Κ» πως αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι, ήταν οι άνθρωποι. «Το κόσμημα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της. Μπορούν να μιλήσουν για Ιστορία, για τους αγώνες, για τις ζωές τους είτε καπνίζοντας ένα τσιγάρο είτε πίνοντας έναν καφέ ή απολαμβάνοντας ένα γεύμα. Να εκφραστούν ακόμη και μέσα από έναν τοίχο: Περπατώντας στους δρόμους της πόλης είδα αποτυπωμένη στα γκράφιτι όλη τη ζωή των Ελλήνων».

Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και οι ιστορίες γύρω από αυτό, ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού. Τις τέσσερις ημέρες που έμειναν εκεί, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον μητροπολίτη Ανθιμο, δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Ο μητροπολίτης Ανθιμος είναι ένας πολύ συντηρητικός άνθρωπος. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ συντηρητικούς εκπροσώπους της Εκκλησίας και γι’ αυτό έχω συνηθίσει να ακούω πράγματα που μπορεί να σοκάρουν», λέει η καθηγήτρια Νταϊάν Γουίνστον.

Η 26χρονη φοιτήτρια Ζάρα Αμπραμς πήρε μέρος σε ένα από τα πρότζεκτ που αφορούν την Εκκλησία και μιλά στην «Κ» για την εμπειρία της. «Προσπαθήσαμε να δούμε πώς αντιδρά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις δημογραφικές αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα, στην οικονομική κρίση και στο προσφυγικό. Δηλαδή εάν είναι δραστήρια και βοηθά τους ανθρώπους ή εάν οι άνθρωποι χάνουν την πνευματική τους ελπίδα. Οταν ξεκινήσαμε, πολλοί από εμάς δεν είχαμε καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει η Εκκλησία στην Ελλάδα».

Στην εποχή του Τραμπ

Σε μία εποχή που στην Αμερική o Τύπος βιώνει μια ισχυρή επίθεση απαξίωσης από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας απαντούν πως η περίοδος αυτή είναι περισσότερο από ποτέ μία πρόκληση για τους δημοσιογράφους.

Η 28χρονη Τζολίν Λάτιμερ λέει ότι η καναδική της καταγωγή τής επιτρέπει να νιώθει την ικανοποίηση πως ο Τραμπ δεν είναι πρόεδρός της. Παρ’ όλα αυτά, όταν ολοκληρώσει τις σπουδές της θα προσπαθήσει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εργαστεί σε κάποιο αμερικανικό μέσο. Η μάχη μεταξύ Τύπου και εξουσίας στην εποχή της μετα-αλήθειας, των εναλλακτικών γεγονότων και των ψεύτικων ειδήσεων, θυμίζει σε αρκετούς την εποχή Νίξον, όταν ο τότε πρόεδρος «τα έβαλε» με τα μίντια, με τελικό χαμένο τον ίδιο.

«Είναι μία ενδιαφέρουσα περίοδος να εκπαιδεύεσαι στη δημοσιογραφία γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να είναι είτε μία πολύ καλή στιγμή για το επάγγελμα είτε μία τρομακτική στιγμή. Αλλά καμιά φορά συμβαίνει αυτά τα δύο να είναι το ίδιο», λέει η Τζολίν και το εξηγεί: «Οι δημοσιογράφοι αυτή την περίοδο αποδεικνύουν την αξία και τις δυνατότητές τους. Είναι σημαντικό όταν εκπαιδεύεσαι στη δημοσιογραφία, να μαθαίνεις να το κάνεις σωστά, να είσαι τέλειος επαγγελματίας. Απαραίτητος και αξιόπιστος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή