Είναι ζωτική η σημασία της Ελλάδας

Είναι ζωτική η σημασία της Ελλάδας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κάνουμε λόγο για την Ενωμένη Ευρώπη, το όνομά του έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι εκείνος ο οποίος επέτρεψε, ουσιαστικά, στην Ελλάδα να γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, από το 1981, ο άνθρωπος που πάντα υπερασπιζόταν το όνειρο του Σούμαν και του Μονέ, ήδη πριν από 60 χρόνια.

Σε αυτή την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν είναι περιζήτητος. Τη στιγμή που όλοι οι αρχηγοί κρατών συγκεντρώνονται στην ιταλική πρωτεύουσα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εκμυστηρεύεται στην «Κ» ότι «όλοι οι αρχηγοί κρατών θέλουν να παρευρίσκονται σε αυτήν τη γιορτή, όμως το πνεύμα των ιδρυτών έχει εξαφανιστεί. Οι πατέρες της Ευρώπης που κατάφεραν να ενοποιήσουν και να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην ήπειρο μέσω της οικονομικής ολοκλήρωσης, οραματίζονταν μια ομοσπονδία η οποία μακροπρόθεσμα θα μετατρεπόταν σε πολιτική». Θα ήθελε λοιπόν «η επέτειος αυτή να προκαλέσει μια αρχή προκειμένου να αναζωπυρωθεί η φλόγα των ιδρυτών», όπως λέει.

Αυτή η φλόγα για τον πρώην πρόεδρο δεν αφορά μόνο την ενοποίηση.

«Το επόμενο βήμα για την ενοποίηση, μετά το ευρώ, είναι η φορολογική ένωση: ίδιο νόμισμα, ίδιοι φόροι. Ζώντας σε έναν χώρο ουδετερότητας και φορολογικής ισότητας, οι νεαροί Ευρωπαίοι, αλλά και όλοι οι οικονομικοί παράγοντες θα βιώσουν τη συναρπαστική αίσθηση μιας καινούριας ελευθερίας, προκειμένου να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν, να παραγάγουν. Η ομάδα των ιδρυτικών χωρών, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, θα μπορούσε να προχωρήσει προς τα εμπρός, δίχως να κλείσει την πόρτα σε εκείνες τις χώρες που θέλουν να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα».

Από καιρό, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξηγούσε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Διατηρώντας στενούς δεσμούς με τη χώρα, λέει ότι «η Ελλάδα έχει μια πολιτισμική σημασία ζωτική για την Ευρώπη», όμως η συγκυρία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

«Τα προβλήματα του χρέους της παραμένουν μεγάλα. Βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη γραμμή με την Ιταλία, για να διαχειριστεί την άφιξη των μεταναστών που καταλήγουν στις ακτές της: η Ε.Ε. πρέπει να λάβει υπόψη τη δημογραφική και οικονομική πρόκληση που αυτό το φαινόμενο αντιπροσωπεύει. Εύχομαι η Ελλάδα να βρει γρήγορα τη θέση της σε μια πιο συνεκτική Ενωση». Μια ευχή που αποκτά το νόημά της αυτές τις ημέρες και ουσιαστικά λειτουργεί και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την 60ή επέτειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή