Ερωτήματα ESM για τα 3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ερωτήματα ESM για τα 3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλογο ερωτήσεων περιλαμβάνει, μαθαίνουμε, η επιστολή που έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με το δάνειο που σκοπεύει να ζητήσει η κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον του για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν θέλει να αποθαρρύνει τον υπουργό, αλλά να ζητήσει λεπτομέρειες. Απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει ή συμβουλευθεί τον ESM για αυτά τα σχέδιά της. Ενα δάνειο, όμως, και μάλιστα 3 δισ. ευρώ, όπως το σχεδιαζόμενο, επηρεάζει το προφίλ του χρέους της χώρας. Δεδομένου ότι ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, τα πολλά ερωτήματα του κ. Ρέγκλινγκ είναι μάλλον δικαιολογημένα.

Επανεμφανίστηκαν από χθες στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) τα στατιστικά στοιχεία για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων. Ετσι, πλέον, παρά τα όποια προβλήματα αξιοπιστίας που ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισημαίνει ότι έχουν τα μητρώα, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να σχηματίσει κάποια εικόνα για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και τη μορφή της. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να εξαγάγει συμπεράσματα όχι μόνο για τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, αλλά και για το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαγωνισμός Εurobank

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Διαγωνισμός «Beyond Hackathon», που διοργανώνει η Eurobank, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των τεχνολογικών εφαρμογών για τραπεζικές συναλλαγές. Οπως σημείωσε ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής και Group Chief Digital, «φέτος είχαμε περισσότερες και πιο ποιοτικές συμμετοχές, οι οποίες αναδεικνύουν τα ταλέντα που κρύβει η χώρα μας». Το 1ο βραβείο απέσπασε η ομάδα φοιτητών Block17 για εφαρμογή εκκαθάρισης διατραπεζικών συναλλαγών, το 2ο η ομάδα Hacking Squad για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών μέσω φωνητικών εντολών και το 3ο η ομάδα Wire Buzz για εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μετά το Πάσχα η συμφωνία εξυγίανσης της Jetoil

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί πιθανότατα στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης της Jetoil, καθώς ακόμη δεν έχουν υπογραφεί ούτε οι αρχικοί όροι. Τούτο, βεβαίως, όπως τονίζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Cetracore Energy έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό όμιλο. Σήμερα λήγει η προσωρινή προστασία από τους πιστωτές που έχει παρασχεθεί από το δικαστήριο στην Jetoil. Ωστόσο, έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια «επιθετική» ενέργεια από τους πιστωτές της εταιρείας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

H πτωτική πορεία των τουριστικών εσόδων σε επίπεδο χώρας επηρέασε και την οικονομική θέση ικανού αριθμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δημοτικής Επιχείρησης Yδρευσης Αγίου Νικολάου Κρήτης, που αναγκάστηκε να βάλει κανόνες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ξενοδοχείων, προκειμένου να μην αυξηθούν περαιτέρω φέτος. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους θα πρέπει να εξοφλούνται στο σύνολό τους το αργότερο έως την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους και, παράλληλα, πρέπει να εξοφλούνται τα τρέχοντα τέλη του νέου έτους. Οπως διαπιστώνει η Επιχείρηση, μέχρι πρότινος γίνονταν διακανονισμοί που στην πλειονότητά τους δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε διακοπή της υδροδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή