Το «κήρυγμα» των αντιφάσεων της ζωής

Το «κήρυγμα» των αντιφάσεων της ζωής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας έχει φιλοξενήσει πολλάκις συναυλίες στον επιβλητικό της χώρο. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που εκεί θα λάβει χώρα μία παράσταση στα όρια του θεάτρου, της περφόρμανς και του μουσικού event. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νικόλας Χανακούλας είναι ο «αυτουργός» αυτής της εκδήλωσης, που θα παρουσιαστεί 27 και 28 Μαρτίου και 4 και 5 Απριλίου.

Ο σκηνοθέτης, που υπογράφει αλλά και ερμηνεύει την πρόζα της παράστασης «Αυτό το σημείο της Γης», βασίστηκε στον «Λεντς» του Γκέοργκ Μπίχνερ. Σε αυτήν τη σκοτεινή νουβέλα, που εντάσσεται στην κλασική γραμματεία του Ρομαντισμού, διαβάζουμε ένα κήρυγμα του Λεντς σε εκκλησιαστικό χώρο. Ο Νικόλας Χανακούλας αυτό μεταφέρει στην Αγγλικανική Εκκλησία: ένα κήρυγμα για τα διπολικά στοιχεία της ζωής – διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα.

«Η επίγεια και η αιώνια ζωή, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ελευθερία, η κατευνασμένη, από τον πολιτισμό, ζωή και η ζωώδης πλευρά του ανθρώπου, ο έρωτας και η απώλειά του είναι μερικά από τα αντιθετικά στοιχεία που προσπάθησα να πραγματευτώ στην παράσταση», λέει στην «Κ» ο Νικόλας Χανακούλας. Η παράσταση είναι ένας μονόλογος, ο οποίος συνοδεύεται από τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου, το οποίο θα βρίσκεται στα χέρια της Ολγας Ανδρονίκου, και από ηλεκτρονικά ηχοτοπία, μέσω υπολογιστή, που θα δημιουργούνται από τη φωνή του ερμηνευτή διά του μουσικού σχεδιασμού του Γιώργου Κόλτσιου.

«Πυρήνας της παράστασης αυτής είναι η ανθρώπινη κατάσταση της ανασφάλειας. Είναι μία προσπάθεια να καταδειχθεί η θέση μας απέναντι σ’ έναν κόσμο που τρέχει πιο γρήγορα απ’ όσο ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει. Είναι μια παράσταση για την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο. Το κήρυγμα δηλώνει την ανάγκη να ενωθούμε με τον Αλλον, να επικοινωνήσουμε, να σπάσει το περίβλημα του αισθήματος και να φτάσουμε πιο βαθιά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Ο χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας λειτουργεί προς όφελος της ατμόσφαιρας που ο σκηνοθέτης και ηθοποιός θέλησε να δημιουργήσει γι’ αυτή του την παράσταση. Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος λέει στην «Κ», τον ενδιαφέρει «να φύγει το θέατρο από συμβατικούς χώρους και φόρμες. Προσωπικά, αναζητώ διαρκώς νέους τρόπους θεατρικής έκφρασης». Στο ίδιο πνεύμα, παρατηρεί ότι «υπάρχει ανάγκη για νέες μορφές θεάτρου. Στην Ελλάδα, έχουμε μείνει λίγο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφορικά με τις θεατρικές φόρμες. Παρά τη μεγάλη ποσότητα θεατρικών παραγωγών στη χώρα μας, μοιάζουμε να αγνοούμε τη σύγχρονη διασύνδεση των γνωστικών πεδίων και των μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ φαίνεται ότι αυτό μας ξεπερνάει».

​​«Αυτό το σημείο της Γης». Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα. 27-28/3 και 4-5/4. Στις 21.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή