Δεν πρόλαβαν να ενωθούν

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Μαρτίου η Μπέθανι Μπράουν, ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, είδε σε ανάρτηση στο Facebook ένα γνώριμο πρόσωπο. Ηταν η Φατιμέ Ντάνγκλι, πρόσφυγας από τη Συρία. Κάλυπτε το κεφάλι της με μια λουλουδάτη μαντίλα και είχε το αριστερό της μάτι μισάνοικτο λόγω προβλημάτων όρασης. Η Μπράουν ακόμη θυμόταν τη συζήτησή τους, τρεις μήνες νωρίτερα: Με πόση προσμονή μιλούσε τότε η 62χρονη πρόσφυγας για την ημέρα που θα κατάφερνε να σμίξει με την κόρη της στη Γερμανία. Αλλά και πώς περιέγραφε την περιπέτειά της μέχρι να φθάσει στην Ελλάδα. Μόλις όμως η Αμερικανίδα ερευνήτρια μετέφρασε την ανάρτηση, έμαθε και τα δυσάρεστα νέα: η Φατιμέ είχε πεθάνει.

Υπέφερε εδώ και καιρό από σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως με την καρδιά της. Πέθανε στις αρχές Μαρτίου κατά την πολυήμερη νοσηλεία της σε νοσοκομείο της Αττικής. «Ηταν από το Χαλέπι και θυμάμαι να μου λέει ότι εγκατέλειψε το σπίτι της πριν από τέσσερα χρόνια, χωρίς να προλάβει να μαζέψει τα υπάρχοντά της – μόνο με τα ρούχα που φορούσε», λέει στην «Κ» η κ. Μπράουν από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται πλέον. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επισκεφθεί πέντε κέντρα διαμονής προσφύγων στην Αττική –επίσημες και ανεπίσημες δομές– μιλώντας κυρίως σε πρόσφυγες άνω των 60 ετών. Η Φατιμέ έμενε στο υπό κατάληψη ξενοδοχείο City Plaza.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνταν οι δύο γιοι της, ηλικίας 38 και 26 ετών. Η Φατιμέ προσπαθούσε να μπει σε πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης για να μεταφερθεί στη Γερμανία όπου ζει μία κόρη της. Δεν τα είχε καταφέρει. Επρόκειτο μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation) να σταλεί στη Γαλλία με τους δύο γιους της. Δεν πρόλαβε ούτε αυτό το ταξίδι.

Την περασμένη Δευτέρα και πάλι προβλήματα υγείας στέρησαν ένα αντίστοιχο ταξίδι από έναν ακόμη πρόσφυγα. Ο 56χρονος Σύρος έμενε στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα μαζί με τη σύζυγό του και τη 15χρονη κόρη τους. Το ζευγάρι, όπως ανέφεραν στην «Κ» εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε δύο γιους στη Γερμανία και σκόπευε να μεταβεί εκεί μέσω οικογενειακής επανένωσης. Ο 56χρονος όμως, με το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Αγωνία και καθυστερήσεις

«Το μεγαλύτερο άγχος, η αγωνία των μεγαλύτερων σε ηλικία προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ότι δεν θα προλάβουν να δουν ξανά τα παιδιά τους», λέει η κ. Μπράουν.

Αλλωστε, τόσο η οικογενειακή επανένωση όσο και η μετεγκατάσταση είναι αρκετά χρονοβόρες. Η πρώτη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μέχρι και 11 μήνες: εντός τριών μηνών μετά την κατάθεση αιτήματος η Ελλάδα πρέπει να επικοινωνήσει με την αντίστοιχη χώρα της Ε.Ε., η οποία με τη σειρά της πρέπει να απαντήσει εντός δύο μηνών και στο επόμενο εξάμηνο εφόσον εγκριθεί το αίτημα πρέπει να ολοκληρωθεί η επανένωση.

Αντίστοιχα, η μετεγκατάσταση μέχρι τώρα προχωράει με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 21 Μαρτίου είχαν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της Ε.Ε. 10.093 πρόσφυγες, ενώ έχει αποφασιστεί ο συνολικός αριθμός τους να φθάσει τους 63.302. Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν. Αντιθέτως, τους περισσότερους πρόσφυγες από Ελλάδα έχουν λάβει η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι ο ρυθμός αποδοχής προσφύγων έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο απέχει ακόμη από τον στόχο των 2.000 μετεγκαταστάσεων ανά μήνα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλες οι διαθέσιμες θέσεις που αναλογούν σε κάθε χώρα, αλλά και στο ότι συχνά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε αίτημα.

Μετά τον πρόσφατο θάνατο του 56χρονου Σύρου προτάθηκε στην οικογένεια από τους υπευθύνους στη δομή φιλοξενίας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού στη Γερμανία. Η σύζυγός του, όμως, προτιμάει να γίνει η ταφή σε μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής. Εκεί έγινε πριν από λίγες ημέρες και η κηδεία της Φατιμέ, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πρόσφυγες και εθελοντές.

«Θα είναι η καλύτερη ημέρα στη ζωή μου εάν καταφέρω να μαζέψω ξανά όλα τα παιδιά μου στο ίδιο σπίτι», είχε πει στην κ. Μπράουν η Φατιμέ τον Δεκέμβριο. Την περασμένη Πέμπτη οι δύο της γιοι ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και αναχώρησαν έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής. Η ημέρα της μετεγκατάστασής τους στη Γαλλία είχε φθάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή