Ελεύθερη είσοδος και… παραδοσιακό πιάτο

Ελεύθερη είσοδος και… παραδοσιακό πιάτο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες σε όλους τους εκθεσιακούς του χώρους, ενδιαφέρουσες θεματικές δράσεις και ένα «ελληνικό παραδοσιακό πιάτο» στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα γιορτάσει, όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο Ακρόπολης την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στη 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, θα παρουσιάσει στο κοινό το αντίγραφο της Κόρης 685 της Ακρόπολης, στο οποίο προσέθεσε χρώμα ο Ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gillieron (1885-1939) πριν από έναν αιώνα. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας του και επίσης ζωγράφος L. E. Gillieron (1850-1924) είχε αποτυπώσει το γλυπτό αμέσως μετά την ανεύρεσή του νοτιοδυτικά του Παρθενώνα. Αντίγραφα με την υπογραφή των πρωτοπόρων Gillieron, που άκουγαν και οι δύο στο όνομα Emile και είχαν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Αρθουρ Εβανς στις ανασκαφές της Κνωσού, βρίσκονται στις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Κατασκευασμένη από παριανό μάρμαρο γύρω στο 500 π.Χ., η Κόρη 685 της Ακρόπολης, που ανήκει στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, διατηρεί ακόμα στα μαλλιά της ίχνη του αρχαίου χρωματισμού ενώ η έκφρασή της είναι σοβαρή, χωρίς το χαρακτηριστικό «αρχαϊκό μειδίαμα».

Στις 7 μ.μ., βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το νέο έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός» θα προβληθούν στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης. Το έργο, που είναι εμπνευσμένο από τη μαντική βελανιδιά της Δωδώνης, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η επιτυχημένη έκθεση για το μαντείο της Δωδώνης, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συνεχίζεται έως τις 31 Μαρτίου στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης. Αύριο το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή