Ο Ομπάμα, η GCHQ και άλλες ιστορίες…

Ο Ομπάμα, η GCHQ και άλλες ιστορίες…

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αμφισβήτηση του ρόλου των ΗΠΑ στον «απαρχαιωμένο» θεσμό του ΝΑΤΟ και την προσέγγιση με το αντίπαλον δέος της Ρωσίας, η κυβέρνηση Τραμπ προέβη σε μια τρίτη κίνηση που προκάλεσε τριγμούς στις παραδοσιακές γεωπολιτικές συμμαχίες της χώρας, δημιουργώντας εντάσεις και με τη Μ. Βρετανία.

Η δημόσια υιοθέτηση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, των δηλώσεων του νομικού αναλυτή του Fox News, Αντριου Κατελάνο, πως η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ επιστρατεύθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα για να συμβάλει στην παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα, με τις περισσότερες να εστιάζουν στο ότι τίθεται σε κίνδυνο η πολύ κρίσιμη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφαλείας, μία από τις βασικές σταθερές του δυτικού κόσμου καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η GCHQ χαρακτήρισε με επίσημη ανακοίνωσή της πως οι άνωθεν ισχυρισμοί είναι «απολύτως γελοίοι» και δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από κανέναν.

«Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του νομικού σχολιαστή Αντριου Κατελάνο για το ότι ζητήθηκε από την GCHQ να παρακολουθήσει τον υποψήφιο πρόεδρο δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι απολύτως γελοίες και πρέπει να αγνοηθούν», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Σκληρότερη ήταν η τοποθέτηση του Τιμ Φάρον, ηγέτη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του μικρού εταίρου της τελευταίας βρετανικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο οποίος στάθηκε στις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι δηλώσεις για τη ζωτικής σημασίας σχέση των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο Τραμπ διακινδυνεύει τη ζωτική σχέση ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της ασφάλειας, προσπαθώντας να κρύψει τη δική του ντροπή», ανέφερε συγκεκριμένα ο Φάρον, τονίζοντας πως οι «ντροπιαστικές» δηλώσεις του Κατελάνο πλήττουν την ασφάλεια και των δύο χωρών. Για πλήγμα στη στενή συνεργασία των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκανε λόγο και ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, σερ Πίτερ Ουέστμακοτ, ο οποίος με άρθρο του στον Guardian προέβη σε δριμείες κατηγορίες κατά του Τραμπ και του στενού του κύκλου, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του παράλογους και ανόητους και υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για την κρίσιμη συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

«Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», έγραψε στο άρθρο του, τονίζοντας ότι «η συνεργασία της Βρετανίας και της Αμερικής στο επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών είναι μοναδική, πολύτιμη και κυρίως κρίσιμη για τους κοινούς αγώνες μας κατά της τρομοκρατίας», ενώ επίσης προσέθεσε πως οι ψευδείς ισχυρισμοί σε συνδυασμό με την ασαφή στάση του Τραμπ και των συνεργατών του στο να αποδεχτούν τις βρετανικές διαβεβαιώσεις για το αβάσιμο των ισχυρισμών «θα αποτελέσουν ένα δώρο στους εχθρούς μας, το οποίο δεν θα μπορούσαν ούτε καν να ονειρευτούν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, ένας από τους εχθρούς στους οποίους αναφέρεται ο Βρετανός διπλωμάτης είναι η Ρωσία, καθώς ο ίδιος ανέφερε τη Δευτέρα πως ο Τραμπ φαίνεται πως «κάνει κάτι που οι Ρώσοι θέλουν να κάνει». Τέλος, όπως αναφέρει ο Guardian, τα λεγόμενα του Ουέστμακοτ λαμβάνουν περαιτέρω αξία εάν λάβουμε υπόψη ότι εγκατέλειψε το πόστο του στην αμερικανική πρωτεύουσα μόλις τον Ιανουάριο του 2016, ενώ επίσης αποτελούν και ξεκάθαρη ένδειξη της έντασης της βρετανικής οργής για τη διαμάχη στην οποία ενέπλεξε τη Βρετανία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή