Εκδήλωση για την επέτειο της καθέλκυσης του θωρηκτού-καταδρομικού «Αβέρωφ»

Εκδήλωση για την επέτειο της καθέλκυσης του θωρηκτού-καταδρομικού «Αβέρωφ»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο 1η Απριλίου γιορτάζονται τα 107 χρόνια από την καθέλκυση του θωρηκτού-καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ», του πιο σύγχρονου και πολεμικά ισχυρού πλοίου της εποχής του, και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανιών και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανιών. Στην εκδήλωση θα βραβευτεί ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Π.Ν. Ιωάννης Παυλόπουλος, από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκαρώνου Δαμασκηνό και τους διοργανωτές, ενώ για την καθέλκυση θα μιλήσει ο πρόεδρος του μουσείου, αρχιπλοίαρχος ε.α. Εμμανουήλ Πετράκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού με τη σύμπραξη των Νίκης Χαζιράκη (σοπράνο), Θεόδωρου Μπιράκου (βαρύτονος), Κωνσταντίνας Τσιριμώνα, Βαγγέλη Τσακνάκη και Νίκου Τσικαλάκη.

Η καθέλκυση του «Γεώργιος Αβέρωφ» έγινε στις 12 Μαρτίου 1910 στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Τα έξοδα ναυπήγησής του καλύφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό από δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και τιμητικά το ιστορικό θωρηκτό πήρε το όνομά του. Η ανάγκη για την κατασκευή του και την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου ήρθε δέκα χρόνια μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όταν το Πολεμικό Ναυτικό της εποχής διέθετε μια μικρή δύναμη παλαιών τορπιλοβόλων και θωρηκτών. Στα τέλη του 1908 ο στόλος ενισχύεται με οκτώ καινούργια αγγλικά και γερμανικά αντιτορπιλικά, στα οποία προστέθηκε δύο χρόνια αργότερα το θωρηκτό «Αβέρωφ». Το πλοίο θα κατέληγε στα χέρια του ιταλικού ναυτικού, αλλά η ακύρωση της παραγγελίας, η συμπτωματική εντολή της κυβέρνησης Μαυρομιχάλη στα ναυπηγεία του Λιβόρνο και η έγκαιρη προκαταβολή της αξίας του επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα. Στις 6.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή