80 χρόνια πριν στην «Κ» 25.ΙII.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 25.ΙII.1937

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ 1821: Χθες την 11ην π.μ. εγένοντο υπό του διευθυντού του υπουργείου της Συγκοινωνίας, κ. Τζων Οικονόμου, τα αποκαλυπτήρια των προτομών αγωνιστών του 1821, οίτινες έχουν τοποθετηθή κατά μήκος της λεωφόρου των Ηρώων εις το Πεδίον του Αρεως. […] Από της χθες εγένετο ουσιαστικώς και η πρώτη ευρεία χρησιμοποίησις του πάρκου υπό του κοινού. Εις τας θαυμασίως εστρωμένας λεωφόρους και οδούς του πάρκου, από της εσπέρας μέχρι σχεδόν του μεσονυκτίου, εκυκλοφόρει πλήθος περιπατητών, οι οποίοι απελάμβανον την δροσιάν και την ευωδίαν του θαυμασίου πάρκου. [Στη φωτογραφία, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη λεωφόρο Ηρώων 1821, έργο του Ιωάννη Βούλγαρη.]

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Εκομίσθησαν προχθές [εκ Γερμανίας] εις Πειραιά πυροβολαρχίαι βαρέος αντιαεροπορικού πυροβολικού εξ εκείνου διά του οποίου η εθνική κυβέρνησις εφωδίασε την χώραν μας. Πρόκειται περί της πρώτης αποστολής του παραγγελθέντος εις τα εργοστάσια Κρουπ και παραδιδομένου ήδη υλικού, αι δε κομισθείσαι πυροβολαρχίαι θα μετάσχουν εις την μεγάλην παρέλασιν της Εθνικής ημών Επετείου.

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ: Την 8ην εσπερινήν της χθες εγένετο επ’ ευκαιρία της Εθνικής Εορτής υπό των φοιτητών λαμπαδηφορία ήτις παρήλασε ηγουμένων των σημαιών, των λαβάρων και της Φιλαρμονικής του Δήμου διά των κεντρικών οδών της πόλεως.

ΡΗΓΑΣ: «Τα θούρια του Ρήγα ως ύμνοι της Επαναστάσεως». Αρθρον του συνεργάτου μας κ. Φάνη Μιχαλοπούλου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ: «Ο Αθανάσιος Διάκος και η μάχη της Αλαμάνας». Υπογραφή: Κ. Ι. Κ.

ANDREAS HORVATH: Αφίκετο χθες εις Αθήνας ο καθηγητής της νεοελληνικής εις το Πανεπιστήμιον της Βουδαπέστης κ. Χόβαρτ, ο οποίος και θα παραμείνη επί δίμηνον εις την Ελλάδα ίνα μελετήση τας βιβλιοθήκας Σιατίστης και Κοζάνης, όπου υπάρχει ανέκδοτον υλικόν, σχετικώς με την προ της Επαναστάσεως του 1821 ελληνικήν παροικίαν της Ουγγαρίας. [Σημ. «Φ»: Ο Χόρβαρτ είχε γράψει και ένα βιβλιαράκι περί Σολωμού που εκδόθηκε από τον Κασιγόνη στην Αλεξάνδρεια.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή