60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζοντας τις έξι δεκαετίες του εμβληματικού χρονογράφου Speedmaster η Omega παρουσιάζει τα 60 σημαντικότερα μοντέλα, από το 1957 μέχρι σήμερα. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Κάποια είναι συλλεκτικά και σπάνια, άλλα αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία ή εισήγαγαν κάποια τεχνολογική ή σχεδιαστική καινοτομία, όλα όμως αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία ενός από τα διασημότερα ρολόγια όλων των εποχών. Κάθε εβδομάδα –και για έξι εβδομάδες– θα σας παρουσιάζουμε και μία δεκαετία, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την αρχή της ιστορίας, από το 1957 έως το 1969 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τα σημαντικότερα μοντέλα της δεκαετίας του ’70.

 

1971 MARK III: Ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος της OMEGA

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-1

Λανσαρισμένο το 1971, το Speedmaster Mark III, με την κάσα στυλ «Pilot», ήταν ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος της OMEGA. Ο νέος μηχανισμός calibre 1040 αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία, και σε μια διαφήμιση του 1972, η OMEGA δήλωνε με περηφάνια: «Μετά από έξι προσεληνώσεις μόνο ένα πράγμα απομένει να διδάξουμε στο Speedmaster: να κουρδίζει μόνο του». Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά περιλάμβαναν το δείκτη για τα 60 λεπτά του χρονογράφου σε σταυροειδές σχήμα και τη μοναδική 24ωρη ένδειξη ημέρας/νύχτας στο 9.

1972 ALASKA ΙΙ (πρωτότυπο): Επιδιώκοντας το τέλειο διαστημικό ρολόι

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-2

Συνεχίζοντας το άκρως απόρρητο σχέδιο κατασκευής του τέλειου διαστημικού ρολογιού για την NASA, η OMEGA επιστρέφει με ένα νέο πρωτότυπο, αυτή την φορά στο ύφος του Moonwatch, διατηρώντας ορισμένα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του μοντέλου Alaska Ι, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης κόκκινης θερμικής ασπίδας. Όπως και προηγουμένως, διατηρήθηκε το λευκό καντράν για καλύτερη αντανάκλαση της θερμότητας του Ήλιου. Άλλοι νεωτερισμοί περιλάμβαναν δείκτες σε σχήμα πυραύλου στα βοηθητικά καντράν για ισορροπία, φωτοβόλες ενδείξεις και ακτινωτά νούμερα στα υποκαντράν, και μια διαβαθμισμένη στεφάνη σε κλίμακα από 0-60. 

1973 SPEEDSONIC: Το πρώτο ηλεκτρονικό Speedmaster

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-3

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει το υποκοριστικό «αστακός», χάρη στο ασυνήθιστο σχήμα του μπρασελέ του που θυμίζει ουρά οστρακόδερμου. Με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά ρολόγια, το Speedsonic δημιουργήθηκε με έναν καινοτόμο ηλεκτρομηχανικό μηχανισμό προκειμένου να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η κορόνα σκοπίμως κατασκευάστηκε σε μικρότερο μέγεθος ώστε να δοθεί έμφαση στη μειωμένη ανάγκη αλλαγής της ώρας και της ημερομηνίας.

1973 SPEEDMASTER 125: Επετειακή έκδοση για τα 125 χρόνια της OMEGA

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-4

Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος στον κόσμο που έλαβε επίσημη πιστοποίηση χρονομέτρου. Κυκλοφόρησε με την ευκαιρία του εορτασμού της ίδρυσης της OMEGA το 1848 σε 2.000 συλλεκτικά κομμάτια ειδικά για την περίσταση. Το περιπετειώδες πνεύμα του ρολογιού ενστερνίστηκε ο Ρώσος Κοσμοναύτης Vladimir Dzhanibekov, ο οποίος φόρεσε το «Speedmaster 125» το 1978, όταν πέρασε συνολικά 145 ημέρες και 16 ώρες στο διάστημα.

1975 APOLLOSOYUZ: Γιορτάζοντας την Αμερικανο-Σοβιετική συνεργασία

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-5

Το 1975, Ρώσοι κοσμοναύτες και Αμερικανοί αστροναύτες φόρεσαν Speedmasters κατά την ιστορική τους συνάντηση στο διάστημα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Κατασκευασμένο σε συλλεκτική έκδοση 500 κομματιών ως φόρος τιμής στο διάσημο Αμερικανο-Σοβετικό ραντεβού στο διάστημα, το συγκεκριμένο ρολόι ήταν το πρώτο ρολόι με «έμβλημα» στο καντράν. Έφερε το έμβλημα της αποστολής στο 12, αντικαθιστώντας το λογότυπο της OMEGA, ενώ είχε και μακρύτερους δείκτες και παχύτερα μπουτόν χρονογράφου.

1978 ALASKA III: Κατασκευασμένο για το Διαστημικό Λεωφορείο

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-6

Όταν η OMEGA ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο project «Alaska ΙΙΙ», ο σκοπός της ήταν να προσαρμόσει το κλασικό Moonwatch, ώστε να περιέχει μη-ανακλαστικές επιφάνειες και ευανάγνωστο καντράν. Το αποτέλεσμα περιλάμβανε κάσα από ματ ανοξείδωτο ατσάλι και μεγάλα ακτινωτά νούμερα στα υποκαντράν. Μια πρώτη σειρά 56 τεμαχίων παραδόθηκε στη NASA, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Διαστημικό Λεωφορείο τη δεκαετία του 1980. Μια δεύτερη σειρά ρολογιών ακολούθησε λίγο αργότερα.

1979 ALASKA IV: Πρωτότυπο Quartz μοντέλο για τη NASA

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 2ο: Δεκαετία 1970-7

Όταν το Speedmaster έγινε ψηφιακό, το συγκεκριμένο πρωτότυπο δημιουργήθηκε για τους αστροναύτες της NASA βασισμένο στα εμπορικά μοντέλα. Οι λειτουργίες παρέμειναν ίδιες, περιλάμβαναν όμως ένα σύστημα φωτισμού BETA, ως έναν καινοτόμο τρόπο φωτισμού της οθόνης χωρίς την χρήση συνηθισμένης λυχνίας. 12 κομμάτια εστάλησαν σε αστροναύτες της NASA, τα οποία δοκιμάσθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, καθώς και στο Διαστημικό Λεωφορείο. Τελικά αποφασίστηκε να μην υιοθετηθεί προς χρήση το ρολόι. 

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα Speedmasters της δεκαετίας του ’80. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή