Λεπέν: «Οι γαλλικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε όλους τους υποψήφιους εκτός από μένα»

Λεπέν: «Οι γαλλικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε όλους τους υποψήφιους εκτός από μένα»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακροδεξιά υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την προεκλογική της εκστρατεία, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την εκλογική μάχη.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, η οποία είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεύτερη επικρατέστερη για να κερδίσει τις εκλογές, επανέλαβε το παράπονό της ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνούνται να της χορηγήσουν δάνειο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 έπειτα από επίσκεψή της την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Λεπέν δήλωσε ότι δεν έχει οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, ούτε από κάποιον ρωσικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αλλά ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνειο από μια ξένη τράπεζα.

«Είναι ανάγκη. Δεν μου επιτρέπεται να λάβω δάνειο από γαλλικές τράπεζες και τώρα δέχομαι επικρίσεις επειδή ζήτησα δάνειο από ξένη τράπεζα. Τι θα πρέπει να κάνω;…Οι γαλλικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια σε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία εκτός από μένα».

Μία γαλλική τράπεζα, η Societe Generale, έχει ανακοινώσει ότι δεν δανειοδοτεί πολιτικά κόμματα, ενώ οι άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν το θέμα.

Η Λεπέν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε δύο δάνεια συνολικού ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ για τους προεκλογικούς της σκοπούς, τα οποία είναι χρήματα προερχόμενα από την οργάνωση Cotelec του πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Το 2014 έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε λάβει δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ από κάποιον ρώσο δανειστή.

Η πιθανότητα ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές δυτικών χωρών έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα από τότε που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τις αντίστοιχες ρωσικές ότι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές στις ΗΠΑ με ηλεκτρονική πειρατεία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία έχουν περιορισμό μέγιστης δαπάνης 16,851 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο γύρο, ποσό που αυξάνεται σε 22,509 εκατομμύρια ευρώ για τους δύο εκείνους υποψήφιους που θα φθάσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι υποψήφιοι που θα εξασφαλίσουν πάνω από το 5% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου θα λάβουν κρατική αποζημίωση που θα ανέρχεται στο 47,5% του ανώτατου ορίου προεκλογικής δαπάνης υπό τον όρο ότι σε κανέναν υποψήφιο δεν θα επιστρέφεται ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που δαπάνησε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά την Λεπέν να φθάνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαϊου αλλά να χάνει από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή