Περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά μικρότερης αξίας, το 2016

Περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά μικρότερης αξίας, το 2016

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε το περασμένο έτος η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις οποίες εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες είτε ως στόχος είτε ως αγοράστριες.

Η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας εν γένει και της ελλείψεως χρηματοδοτήσεων όσο και της πτώσης των αποτιμήσεων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ειδικότερα. Είναι δε αντίστροφη με την ευρύτερη τάση στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου η αξία των συμφωνιών αυτών αυξήθηκε. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των συναλλαγών στην Ελλάδα αυξήθηκε καθώς υπήρξαν αρκετές μικρής όμως αξίας συμφωνίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ), M&A Barometer 2016: Central and Southeast Europe, στην Ελλάδα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 33 συγχωνεύσεις και εξαγορές, έναντι 28 το 2015 και 22 το 2014. Ομως η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών αυτών διαμορφώθηκε σε 1,27 δισ. δολάρια και είναι έτσι κατά 500 εκατομμύρια μειωμένη έναντι αυτής του 2015 (1,77 δισ. δολάρια) και οριακά έναντι του 2014 (1,33 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με την έρευνα της EY, από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, οι 14 ήταν ενδοσυνοριακές, οι 12 προήλθαν από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επτά συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Το ποσοστό των εισερχόμενων συμφωνιών (36%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά την Τουρκία (32%) και την Τσεχία (23%).

Μεταξύ των ξένων επενδυτών, τέσσερις προέρχονται από τις ΗΠΑ και τρεις από το Βέλγιο. Καμία από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια όπως τις καταγράφει η EY. Οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν τα κτηματομεσιτικά, η ενέργεια και οι εξορύξεις.

«Η αύξηση του αριθμού των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα είναι θετική, ωστόσο η πτώση της συνολικής αξίας των συμφωνιών προκαλεί ανησυχία. Ειδικότερα, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων από το εξωτερικό πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς αντανακλά ενδεχομένως τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, Τάσος Ιωσηφίδης. «Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι αυτονόητη προϋπόθεση για τη μεταστροφή του κλίματος, ωστόσο δεν επαρκεί. Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας μας και η αποφυγή πρωτοβουλιών και δηλώσεων που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, στο σύνολο της περιφέρειας Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία εντάσσει η EY και την Ελλάδα, η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 47,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 (1.165 συμφωνίες) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με το 2015.

Μεταξύ των χωρών που ολοκλήρωσαν συμφωνίες στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ με εταιρείες τους να εμπλέκονται σε 45 συμφωνίες, εκ των οποίων 16 στην Πολωνία και 15 στην Τουρκία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με 33 συμφωνίες και το Ηνωμένο Βασίλειο με 31 συμφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή