Πλαστογράφοι με έδρα τα Εξάρχεια

Πλαστογράφοι με έδρα τα Εξάρχεια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική επιχείρηση στην καρδιά των Εξαρχείων εκτυλίχθηκε το τελευταίο δεκαήμερο για την εξάρθρωση ενός από τα πλέον δραστήρια κυκλώματα πλαστογράφων – διακινητών με έδρα την Αθήνα.

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου «παραχάραξης» βρέθηκε κρυμμένος σε Ι.Χ., παρκαρισμένο στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, δίπλα στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, το βράδυ της Τετάρτης (22/3), κατά τις εφόδους στα κρησφύγετα των πλαστογράφων, σε Κολωνό και Εξάρχεια, αστυνομικοί από «ειδικές» υπηρεσίες είχαν πάρει εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, εάν κρινόταν αναγκαίο. Τις ημέρες που είχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι μυστικοί αστυνομικοί από τη Δίωξη Παράνομης Μετανάστευσης που επιτηρούσαν διαμέρισμα στην οδό Σουλτάνη είχε χρειαστεί να διακόψουν την παρακολούθηση, καθώς υπήρξε ανησυχία για εντοπισμό τους από ομάδες αναρχικών. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης. «Τελικά, έπειτα από ώρα κατέληξαν στα Εξάρχεια» αναφέρει σε ένορκη κατάθεσή του αστυνομικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που μετείχε στην έρευνα. «Εκεί», συνεχίζει, «η επιτήρηση του ύποπτου οχήματος κατέστη ιδιαίτερα δυσχερής και τελικά διακόπηκε με εντολή της υπηρεσίας μας».

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες. Αφετηρία υπήρξαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας 30χρονος υπήκοος Ιράκ που συχνάζει στο καφενείο «Paerta» δίπλα στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διακινεί πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες. Ο 30χρονος εντοπίστηκε σχετικά εύκολα, χάρη σε συνδυασμό στοιχείων (αίτημα για χορήγηση άδειας παραμονής, ΑΦΜ) και στο διάστημα της επιτήρησής του διαπιστώθηκαν επαφές με 24χρονο ομοεθνή του. Ο τελευταίος είχε ρόλο courier. Επαιρνε τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από τις «καβάτζες» του κυκλώματος στον Κολωνό (στις οδούς Οδυσσέως, Ελευσινίων και Κερατσινίου) και τα παρέδιδε στους αγοραστές. Το κόστος για κάθε παραποιημένο ταξιδιωτικό έγγραφο κυμαινόταν από 600 έως 1.500 ευρώ.

«Εγκέφαλος» της σπείρας θεωρείται 58χρονος υπήκοος Συρίας. Οι διωκτικές Αρχές είχαν πληροφορίες για τη δράση του, ωστόσο, μέχρι πρότινος κατάφερνε να διαφεύγει τη σύλληψη. Εμενε μαζί με τη 46χρονη Βουλγάρα σύντροφό του στα Εξάρχεια (την οδό Σουλτάνη) και χρησιμοποιούσαν στις μετακινήσεις τους ένα πολυτελές AUDI A6 με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. «Στη διάρκεια της ημέρας, επισκεπτόταν καφενεία Αράβων όπου πραγματοποιούσε ολιγόλεπτες στάσεις. Συχνά, για να μην κινεί υποψίες ή να ελέγχει εάν βρίσκεται υπό παρακολούθηση, έκανε στάσεις προσποιούμενος ότι το αυτοκίνητό του είχε υποστεί βλάβη. Ανοιγε για λίγο το καπό και ύστερα συνέχιζε την πορεία του. Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας έκανε και δρομολόγιο προς το “Ελ. Βενιζέλος” μεταφέροντας μετανάστες» δήλωσε στην «Κ» πηγή με γνώση της πορείας των ερευνών. Σύμφωνα με ομολογία ενός από τους συλληφθέντες, η σπείρα προωθούσε αλλοδαπούς στο εξωτερικό με πτήσεις, αντί 3.500 έως 6.000 ευρώ. Στα κρησφύγετα του κυκλώματος βρέθηκαν σχεδόν 1.000 πλαστά ή παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά, τα μισά προέκυψε ότι ήταν κλεμμένα από χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ. Και οι τέσσερις συλληφθέντες κρίθηκαν χθες προφυλακιστέοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή