Βραβείο στον Αμερικανό που έδωσε ελπίδα στους πρόσφυγες

Βραβείο στον Αμερικανό που έδωσε ελπίδα στους πρόσφυγες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πρόσφυγες που φιλοξενούμε νιώθουν στις εγκαταστάσεις μας και πάλι άνθρωποι: αποκτούν από την πρώτη στιγμή ένα δικό τους δωμάτιο με πόρτα και κλειδί». Αυτό είναι, με δυο λόγια, το μυστικό της επιτυχίας του «Elpida Home», σύμφωνα με τον 45χρονο Amed Khan, πρωτεργάτη του εγχειρήματος.

«Σας βραβεύουμε για το φιλανθρωπικό έργο και κυρίως για την ανθρωπιά και την ενεργό αλληλεγγύη που έχετε επιδείξει», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Solidarity Now, κ. Στέλιος Ζαββός, καθώς έδινε στον 45χρονο Αμερικανό το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο Amed Khan αποφάσισε στις αρχές του 2016 από κοινού με τον Frank Giustra του Ιδρύματος Radcliffe να προσφέρουν στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ποιότητα ζωής, ανακατασκευάζοντας ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο μετέτρεψαν σε ξενώνα για πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις ευάλωτες ομάδες. («Κ» 29.9.2016). Για την τόλμη τους ανταμείβονται καθημερινά με… χαμόγελα. Οσο ο κ. Khan ετοιμαζόταν χθες να μεταβεί στην Αθήνα για τη βράβευση, οι μικροί φιλοξενούμενοι του Elpida έβαζαν τα μαγιό και τα σκουφιά τους για το πρώτο μάθημα κολύμβησης, που γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, οι μαμάδες τους παρακολουθούν μαθήματα χορού, μουσικής και γιόγκα, που προσφέρουν συνεργαζόμενες ΜΚΟ στον χώρο του Elpida. «Elpida gave us hope» ομολογούν στη μητρική τους γλώσσα πολλές γυναίκες σε σχετικό βίντεο.

Σχεδιάζει, άραγε, να δημιουργήσει και άλλους τέτοιους ξενώνες; «Tο πρόβλημα της στέγασης έχει αρχίσει να επιλύεται», απαντάει στην «Κ», «προτεραιότητα τώρα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων, αφού όλοι μας χρειαζόμαστε μια δουλειά», διευκρινίζει. «Σκοπεύω να συζητήσω με τις Αρχές την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, με τις οποίες θα ανοίξουν θέσεις εργασίας», σημειώνει ο 45χρονος φιλάνθρωπος, που προσεγγίζει με ρεαλισμό το προσφυγικό, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Παράλληλα με το Elpida, που από τον Οκτώβριο έχει αποκτήσει νομική μορφή ως ΜΚΟ, ο κ. Khan, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ από Ιρανούς γονείς, δραστηριοποιείται και αλλού. «Στη Μοσούλη, η οποία έχει απελευθερωθεί από το ISIS, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους», εξηγεί ο ίδιος. «Βολιδοσκόπηση για μελλοντικές δράσεις κάνουμε και στον Λίβανο», προσθέτει ο κ. Khan, που είναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή