Πέθανε ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιν, Αχμέντ Κατράντα

Πέθανε ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιν, Αχμέντ Κατράντα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O βετεράνος νοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ Αχμέντ Κατράντα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε σήμερα έπειτα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν ύστερα από χειρουργική επέμβαση, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter το ίδρυμά του.

«Ο Αχμέντ Κατράντα απεβίωσε. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», ανέφερε το Ίδρυμα Κατράντα λίγο πριν από τις 0400GMT.

Γνωστός ως «Θείος Κάτι», ο 87χρονος είχε εισαχθεί νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο στο νοσοκομείο έπειτα από επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου στον εγκέφαλο.

Χθες Δευτέρα το Ίδρυμα ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία και ήταν «κρίσιμη» καθώς ο Κατράντα είχε πνευμονία η οποία είχε πλήξει και τους δύο πνεύμονες.

Ο Κατράντα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη κατά της αδικίας εις βάρος της λευκής μειονότητας, ήταν ένας από τους παλαιότερους ηγέτες του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο), του ιστορικού κόμματος του Μαντέλα, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική εις βάρος του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα καθώς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι κατηγορίες για κυβερνητική διαφθορά και κακοδιοίκηση.

Ο Κατράντα γεννήθηκε στην μικρή πόλη Σβάιτσερ-Ρένεκε στην επαρχία Νορθ Γουεστ λίγο πριν από την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση το 1929. Ενεπλάκη στην πολιτική από τα 12 χρόνια του όταν άρχισε να μοιράζει φυλλάδια του κομμουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας της Νότιας Αφρικής.

Έπειτα από δεκαετίες ακτιβισμού ο Κατράντα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικά έργα το 1964 μαζί με άλλες επτά μορφές του ANC όπως ο Μαντέλα, ο Ουόλτερ Σισούλου και ο Γκόβαν Μπέκι έπειτα από την καταδικαστική ετυμηγορία κατά τη διάρκεια της Δίκης για προδοσία της Ριβόνια.

Φυλακίστηκε σε ηλικία 34 ετών και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια στην πτέρυγα ύψιστης ασφαλείας της διαβόητης φυλακής του απαρτχάιντ, στη Νήσο Ρόμπεν, λίγα μίλια από τις ακτές του Κέιπ Τάουν.

Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ και αποφυλακίστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1989 σε ηλικία 60 ετών έχοντας περάσει 26 χρόνια κρατούμενος εξαιτίας του αγώνα του κατά του απαρτχάιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή