«Το 2017 θα είναι καθοριστικό για την Ευρώπη»

«Το 2017 θα είναι καθοριστικό για την Ευρώπη»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές ηγεσίες που θα προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που θα τους δοθεί την επαύριο των εκλογών, εισάγοντας νέο μομέντουμ στο εγχείρημα της νομισματικής ένωσης ή ρισκάροντας την αποτυχία της, προειδοποίησε τη Δευτέρα κορυφαίο γαλλικό think tank.

Δημοσιεύοντας κείμενο 77 σελίδων με την ονομασία «Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε», το Ινστιτούτο Montaigne, το οποίο συνδέεται με τους υποψήφιους Γάλλους προέδρους Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Φιγιόν, απηύθυνε έκκληση υπέρ μίας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», στην οποία η Ευρωζώνη θα προχωρεί ανεξάρτητα, έχοντας τον δικό της προϋπολογισμό και τη δική της, ανεξάρτητη ηγεσία. Το συγκεκριμένο κείμενο είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών έρευνας και διαβουλεύσεων με εξέχουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό και πολιτικό κόσμο της Ευρώπης, ενώ επίσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προσχέδιο για την άσκηση της εξουσίας από τον επόμενο Γάλλο πρόεδρο, με τις προεκλογικές διακηρύξεις του φαβορί των γαλλικών εκλογών, Μακρόν, να βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα του κειμένου.

«Βρισκόμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που είναι υπερβολικά επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους», ανέφερε ο Ραμόν Φερνάντεθ, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange και της ομάδας που συνέταξε το κείμενο, προσθέτοντας πως «αν οι ηγέτες της Ευρώπης σκοπεύουν να διαμορφώσουν το μέλλον της και να της δώσουν πίσω το μομέντουμ της, αυτό πρέπει να γίνει τώρα ή ποτέ. Αυτή η πολιτική θέληση είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς το 2017 θα είναι καθοριστικό».

Βασικά αιτήματα του κειμένου είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα πλήρες νομισματικό ταμείο και η ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης απέναντι στις ξένες εταιρείες και τις συγχωνεύσεις τους με ευρωπαϊκές, ώστε να ευνοηθεί η δημιουργία μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζεται η ανάγκη καλών σχέσεων με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, παρά τις στροφές που πραγματοποίησαν οι δύο χώρες με την επιλογή του Brexit και την εκλογή Τραμπ, ενώ προτείνεται η προσφορά εναλλακτικής στην Τουρκία ως προς την προοπτική της ένταξής της στην Ε.Ε., καθώς η πολιτική πορεία που έχει πάρει η χώρα την καθιστά αδύνατη.

Παρ’ όλα αυτά, στην κορυφή των αιτημάτων βρίσκεται η αναγκαιότητα περισσότερης ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη, η οποία θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωσή της, ενώ επίσης προτείνεται και η θεσμική μεταρρύθμισή της, η οποία θα δημιουργήσει μία θέση επικεφαλής στη νομισματική ένωση, με τον ίδιο να έχει τη μορφή πρωθυπουργού ή υπουργού Οικονομικών, και ο οποίος θα είναι υπόλογος στο αρμόδιο τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η βασική προτεραιότητα είναι η Ευρωζώνη. Πρέπει να στερεώσουμε το οικοδόμημα και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημιουργία του κοινού νομίσματος», ανέφερε ο Φερνάντεθ, τονίζοντας ότι «η Ευρωζώνη είναι η καρδιά και πρέπει να την ενισχύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή