Στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Μάλτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Μάλτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «business as usual» αντιμετωπίζουν στον τρίτο όροφο της Πειραιώς την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στη Μάλτα για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (την Τετάρτη και την Πέμπτη). Εξάλλου, στον απόηχο του Brexit και της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης στην επετειακή σύνοδο του Σαββάτου, η σύνοδος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας είναι επικεντρωμένη στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Ωστόσο, στη σκιά των διφορούμενων δηλώσεων που προήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στη Βαλέτα θα είναι και ένα πρόχειρο «κρας τεστ» για το αν θα υπάρξουν ενδεχόμενες πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να συναινέσει σε μέτρα, ή να δεσμευθεί για την εφαρμογή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει δεχθεί τέτοιες πιέσεις και αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκ νέου στους συνομιλητές του ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης –η οποία και τα προκάλεσε– να τα ψηφίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ραντεβού με τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες επαφές στο περιθώριο της συνόδου – παρόντες θα είναι και η Α. Μέρκελ και ο Ζ.-Κ. Γούνκερ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης και αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα ανήκει και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ θα μετάσχει και σε εκδήλωση με νέους ευρωβουλευτές μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στο συνέδριο του ΕΛΚ θα βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει προσκληθεί σε ειδική εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς μετέχει στο τιμητικό προεδρείο του Κέντρου Wilfred Martens, του think tank του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή