Δάνειο 1 δισ. εξασφάλισε η Fraport από πέντε τράπεζες για τα αεροδρόμια

Δάνειο 1 δισ. εξασφάλισε η Fraport από πέντε τράπεζες για τα αεροδρόμια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ υπέγραψε η Fraport Greece με κοινοπραξία πέντε χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών. Η ακριβής ημερομηνία μεταβίβασης των αεροδρομίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί αλλά τοποθετείται, εκτός απροόπτων, για πριν από το Πάσχα. Η κοινοπραξία των πιστωτών περιλαμβάνει την Alpha Bank που συμμετέχει με πιστώσεις 284,7 εκατ., την European Investment Bank με άλλα 280,4 εκατ., την Black Sea Trade & Development Bank (62,5 εκατ.), τη European Bank for Reconstruction & Development (186,7 εκατ.) και την International Finance Corporation (154,1 εκατ.), θυγατρική της World Bank.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις αρχές Φεβρουαρίου, τα 968,4 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα ίδια κεφάλαια ύψους 650 εκατ. της Fraport Greece, που απέκτησε μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ετσι η ίδια συμμετοχή της Fraport Greece ανέρχεται στο 40% και οι πιστώσεις στο 60% περίπου. Με αυτό το 1,66 δισ. η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει αφενός το εφάπαξ τίμημα του 1,234 δισ. και αφετέρου τις επενδύσεις ύψους 400 εκατ. της πρώτης τετραετίας.

Να σημειωθεί πως η Fraport Greece υπέγραψε με την IFC και συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων αντιστάθμισης, εξασφάλιση δηλαδή για το συνολικό ποσό του δανείου έναντι αυξήσεων των επιτοκίων αναφοράς. Το κόστος δανεισμού δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η Fraport Greece πλήρωσε σημαντικό premium λόγω του αυξημένου ρίσκου χώρας.

Από το συνολικό δάνειο, τα 280,4 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν τα έργα στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του τιμήματος παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την παραχωρησιούχο, σε όλη τη 40ετή διάρκεια της παραχώρησης, «οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ». Τα 14 αεροδρόμια που παραχωρούνται είναι των Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου. Συνολικά, τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρέτησαν 25,2 εκατ. επιβάτες πέρυσι.

Η συμμετοχή στο δάνειο χρηματοδοτικών οργανισμών της Ε.Ε. έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως η συγκεκριμένη επένδυση στηρίχθηκε διότι επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές που θα υποστηρίξουν την οικονομία. «Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Επιτροπή έχει δεσμευθεί» σημείωσε. Ο δε αντιπρόεδρος της European Investment Bank, Τζόναθαν Τέιλορ, δηλώνει πως η τράπεζα «θα στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα που προωθούν την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ υπογραμμίζει ότι «το ελληνικό κράτος μας έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πύλες για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή και έτσι είμαστε περήφανοι που θα διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των προορισμών, στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

Επίσης, ο ελβετικός όμιλος Dufry, μέσω της θυγατρικής της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, υπέγραψε συμφωνία με τη Fraport Greece για αποκλειστική δραστηριότητα λιανικού εμπορίου στους ελεγχόμενους χώρους των 14 ελληνικών αεροδρομίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή