ΗΠΑ: Μείωση φόρων, μετά την «ήττα» στην υγεία

ΗΠΑ: Μείωση φόρων, μετά την «ήττα» στην υγεία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τη φορολογική μεταρρύθμιση που είχε υποσχεθεί προεκλογικά επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρώτη σοβαρή ήττα των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο – την αποτυχία τους να περάσουν το νομοσχέδιό τους για το σύστημα υγείας.

«Θα ανασκουμπωθούμε και θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη μείωση της φορολογίας για τις εργαζόμενες οικογένειες, τις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε ομιλία του στο Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια. «Σε συνεργασία με το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τραμπ θα πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων μετά την προεδρία Ρόναλντ Ρέιγκαν», προσέθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Την Παρασκευή, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο που φιλοδοξούσε να αποδομήσει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα υγείας, καθώς το σύνολο των Δημοκρατικών και αριθμός Ρεπουμπλικανών βουλευτών από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος επρόκειτο να το καταψηφίσουν – οι πρώτοι γιατί δεν ήθελαν τις περικοπές, οι δεύτεροι γιατί δεν τις θεωρούσαν αρκούντως τολμηρές. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τις αγορές, με αποτέλεσμα το δολάριο να βρεθεί χθες στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου. Η πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αγορών για τη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει τους δύο άλλους πυλώνες της αναπτυξιακής του στρατηγικής, δηλαδή τη μεταρρύθμιση στη φορολογία και το μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στο πεδίο των υποδομών.

Πέραν του πλήγματος που υπέστη η αξιοπιστία της κυβέρνησης, το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας μπήκε στο «ψυγείο» περιορίζει τα περιθώρια της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς αναβάλλεται επ’ αόριστον η επιθυμητή, δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αναγκαστεί να προωθήσει ένα λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο περικοπής φόρων, αν και ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 35% που είναι σήμερα στο 15%.

Η τελευταία ψυχρολουσία της κυβέρνησης Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει σε αναδιάταξη των πολιτικών συμμαχιών της. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος καυτηρίασε τη στάση των πιο συντηρητικών βουλευτών του, και ιδίως της ομάδας Freedom Caucus, τονίζοντας ότι «με τη στάση τους επέτρεψαν στους Δημοκρατικούς να επιχαίρουν». Από την πλευρά του, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους έτεινε χείρα συνεργασίας στη μετριοπαθή πτέρυγα των Δημοκρατικών για την προώθηση κοινά αποδεκτής φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, εμφανίστηκε ανοικτός σε αυτή την προοπτική, αν και τόνισε την ανάγκη να αλλάξει γραμμή ο πρόεδρος Τραμπ, απορρίπτοντας το Freedom Caucus και επιδιώκοντας τη συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς.

Eπιτροπή Πληροφοριών

Στο μεταξύ, η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σκοπεύει να καλέσει σε ακρόαση τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κάσνερ, για συναντήσεις του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ και με τον επικεφαλής ρωσικής αναπτυξιακής τράπεζας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο επιβεβαίωσε ανώτατος αξιωματούχους, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή