Καταδίκη για κακοποίηση οικιακής βοηθού

Καταδίκη για κακοποίηση οικιακής βοηθού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο της Σιγκαπούρης καταδίκασε ένα ζευγάρι επειδή είχε αναγκάσει σε ασιτία τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό, σε μια δικαστική απόφαση που λέει πολλά για το τι επακριβώς συμβαίνει πολύ συχνά στο πλούσιο αυτό κράτος, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων. Η Θέλμα Κουσέισαν Γκαουντίναν ζύγιζε μόλις 29,5 κιλά καθώς επί 15 μήνες ήταν καταδικασμένη σε ασιτία, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Συνήθως της χορηγούνταν δύο ή τρεις λευκές φέτες ψωμί και μερικά κουτιά με ζυμαρικά για πρωινό ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας έτρωγε μερικές ακόμα φέτες ψωμί.

Ο Λιμ Τσουν Χονγκ φυλακίστηκε επί τρεις εβδομάδες και καταδικάστηκε σε πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων ενώ η σύζυγός του καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση. Αμφότεροι παραδέχθηκαν την ενοχή τους αλλά, σύμφωνα με την εισαγγελία, πρόκειται να καταθέσουν έφεση. Η ανώτατη ποινή είναι δωδεκάμηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων. Ο δικηγόρος υπεράσπισής τους, Ρέιμοντ Λι, τόνισε ότι οι πελάτες του δεν είχαν καμία πρόθεση να προκαλέσουν βλάβη. Οι πλέον συνήθεις περιπτώσεις κακοποίησης των οικιακών βοηθών αφορούν περιπτώσεις βιαιοπραγίας. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η σύζυγος δήλωσε ότι έπασχε από μια διατροφική διαταραχή και ότι είχε διαγνωστεί ως πάσχουσα από εμμονική διαταραχή ως ενήλικη, ανέφεραν τα ΜΜΕ. Ο δικαστής, ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αυτό δεν είχε καμία σχέση με το αποτέλεσμα της υπόθεσης. Το ζευγάρι κατέβαλε 20 χιλιάδες δολάρια στην οικιακή βοηθό προκειμένου να κλείσει την αστική υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Τζον Τζι, επικεφαλής του ερευνητικού τομέα του Transient Workers Cont Toο, επισημαίνει ότι οι υποθέσεις κακοποίησης του βοηθητικού προσωπικού είναι εξαιρετικά συνήθεις. «Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη πρακτική, ιδιαίτερα από τους εργοδότες που θέλουν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα», επισημαίνει ο Τζι, τονίζοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης των οικιακών βοηθών στη Σιγκαπούρη έχουν βελτιωθεί, ωστόσο πρέπει να αλλάξουν ακόμα πολλά. Ο Τζόναθαν Γουάμ, επικεφαλής της οργάνωσης Humanitarian Organization for Migration Economics, τονίζει ότι το 30% των οικιακών βοηθών που προσέγγισαν την οργάνωση τους τελευταίους έξι μήνες παραπονέθηκε για έλλειψη φαγητού. Σύμφωνα με τους κανόνες του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να παρέχουν «ικανά τρόφιμα», καλή διαμονή και ιατρική περίθαλψη στις οικιακές βοηθούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή