Εν αναμονή θαύματος…

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα η Ευρώπη δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει μία επανεκκίνηση, αλλά δεν ήταν και εικόνα αυτή του Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη. Η παρουσία του απέπνεε κακομοιριά, περιφερόταν αμήχανος καθώς υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι οι άλλοι ηγέτες τον απέφευγαν, δίχως γραβάτα σε μία συνάθροιση όπου οι τύποι παίζουν τον ρόλο τους, με άθλια αγγλικά, που για άγνωστο λόγο επιμένει να τα χρησιμοποιεί σε επίσημες ομιλίες του και αφού στο μεταξύ είχε απειλήσει ότι δεν θα υπογράψει την κοινή διακήρυξη. Φυσικά, δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει την απειλή και είναι φανερό ότι η δήθεν σκέψη του διέρρευσε για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να στηρίξει την επικοινωνιακή απαίτησή του να σεβαστούν οι δανειστές το ανύπαρκτο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αδιαφορώντας πλήρως αν καταγράφηκε ως μία ακόμη έκφραση του ευρωσκεπτικισμού που τον χαρακτηρίζει. Και μετά απορούμε πώς και γιατί ανεβαίνει ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα, ενώ έχει ωφεληθεί ποικιλοτρόπως από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως σήμερα…

Δυστυχώς, η κακομοιριά που εκπέμπει ο πρωθυπουργός αντανακλά την κακομοιριά της χώρας. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκείνη τον εξέλεξε για να τη διοικεί και να την εκπροσωπεί. Από την άλλη πλευρά, γι’ αυτό ο ίδιος αισθάνεται άνετα και θεωρεί ότι η εικόνα του είναι αντάξια της χώρας του. Και μάλλον έχουν δίκιο και οι δύο! Ας μη σπεύσουν, δε, κάποιοι να αμφισβητήσουν αυτή τη σχέση, ή να χαρακτηρίσουν «ταξική» την άποψη που διατυπώνει ο υπογράφων. Για να πειστούν, ας κοιτάξουν γύρω τους στους δρόμους, στη Βουλή, σε χώρους εργασίας ειδικά του κρατικού τομέα, στις καφετέριες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις χωματερές, στα δημόσια λύκεια, στα πανεπιστήμια, παντού τέλος πάντων. Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν, αλλά δεν διαμορφώνουν αυτές τη γενική εικόνα. Και αν δεν επαρκεί η όραση, υπάρχει και η ακοή, καθώς πολλά από εκείνα που ακούγονται στον λεγόμενο δημόσιο διάλογο –τη Βουλή και στα μίντια– από πολιτικούς, συνδικαλιστές, παρουσιαστές, δημοσιογράφους και πολίτες, ξεπερνούν συχνότατα την πιο πλούσια φαντασία. Σε αντίθεση με τους προγόνους, τον καιρό και τις φυσικές καλλονές που επιμένουν να μας κρατούν στον αφρό.

Η στοιχειώδης λογική δεν αποτελεί ομολογουμένως δυνατό σημείο της χώρας. Αν αποτελούσε, τον δημόσιο διάλογο θα τον απασχολούσαν θέματα και προβλήματα όπως της παραγωγής και της παραγωγικότητας με στόχο τη βελτίωσή τους, του ασφαλιστικού και της ανεργίας με στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων, πέρα από επιδόματα, του παράγοντα με τις τεράστιες επιπτώσεις που ονομάζεται «τεχνολογία», πέρα από τον εξορκισμό του διά της παρασιώπησης, της αλλοτριωμένης εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μέσο διορισμών και βολέματος όσων την «υπηρετούν», της γραφειοκρατίας που ενισχύεται συνεχώς από το κράτος-τέρας, ακόμη και του «γκράφιτι» και των σκουπιδιών, που παραμορφώνουν πόλεις και φύση. Τίποτα από όλα αυτά (και άλλα ασφαλώς) δεν απασχολεί μία χώρα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στον αυτόματο πιλότο και ζει με παραισθήσεις μεγαλείου, ήσσονος προσπάθειας και εύκολης διαβίωσης. Γεγονός που σημαίνει ότι το ένστικτο της συλλογικής επιβίωσης έχει εξασθενήσει πάρα πολύ. Κυριαρχεί το ένστικτο της ατομικής επιβίωσης, είναι εκείνο που κυριαρχεί αλλά δεν φτάνει.

Ετσι όπως πορεύεται αυτή η χώρα, δεν πρόκειται να δει «Θεού πρόσωπο», είτε παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε συμβεί το «Grexit». Απλώς στην πρώτη περίπτωση η καταστροφή θα επέλθει κάπως πιο ομαλά και σταδιακά, στη δεύτερη θα είναι ξαφνική και ολοκληρωτική, σαν μεγάλος σεισμός, κατακλυσμός ή καταποντισμός. Η κυβέρνηση Συρανέλ είναι από τη φύση της καταστροφική, η κοινωνία δεν θέλει αλλαγή της «ελληνικής πραγματικότητας» και οι δύο «δένουν» μαζί. Εν αναμονή θαύματος επομένως και προς το παρόν «ζήτω» η κακομοιριά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή