Τήνος: χάρμα οφθαλμών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Τα χωριά της. Το νησί προσφέρεται για ένα ανοιξιάτικο οδοιπορικό με το αυτοκίνητο στους παραδοσιακούς οικισμούς του –ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του. Ξεκινήστε από τον Πύργο, από τον οποίο καταγόταν ο δημιουργός της διάσημης «Κοιμωμένης», ο Γιαννούλης Χαλεπάς, και πολλοί ακόμα γλύπτες και ζωγράφοι. Συνεχίστε περνώντας από τα Υστέρνια με την εκπληκτική θέα, τα Λουτρά με το μοναστήρι των Ουρσουλινών, τα ερειπωμένα Μοναστήρια, που εγκαταλείφθηκαν από τους τελευταίους κατοίκους τη δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι ένα γοητευτικό χωριό-φάντασμα, τον Βώλακα (ή τη Βωλάξ) με τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους, τον Τριπόταμο, όπου είχε το σπίτι του ο φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997), την Κώμη, που φημίζεται για την κοιλάδα με τις αγκινάρες της. Ανακαλύψτε την Ξινάρα, τον Κρόκο, τη Μυρσίνη, τον Αρνάδο, τον Φαλατάδο,το Σμαρδάκιτο και πόσα ακόμα τηνιακά χωριά…

Τους περιστεριώνες της. Πέτρινα κατά κύριο λόγο κτίσματα, με δύο ορόφους, που δημιουργήθηκαν για την εκτροφή περιστεριών, μια δραστηριότητα που συνδέεται με την ενετική κυριαρχία της Τήνου. Πρόκειται για σπουδαία μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής, που απαντούν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, στην Τήνο όμως αφθονούν. Θα τα βρείτε σε διάφορα σημεία, κυρίως όμως στην κοιλάδα του Ταραμπάδου.  

Τους ναούς της. Δεν είναι μόνο η πασίγνωστη από το προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου Παναγία της Τήνου. Το νησί είναι κυριολεκτικά γεμάτο εκκλησίες – ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες λοφοπλαγιές έχουν το ξωκλήσι τους. Το ενδιαφέρον με τη θρησκευτική ταυτότητα της Τήνου είναι ότι είναι διττή (ορθόδοξη και καθολική), επομένως τις παραδοσιακές ορθόδοξες κυκλαδίτικες εκκλησίες συμπληρώνουν στιβαροί καθολικοί ναοί, όπως είναι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα.

Το Πάσχα στην Τήνο

Εξι Επιτάφιοι διασταυρώνονται τη Μεγάλη Παρασκευή στη Χώρα, αλλά αυτός του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται στο Βαθύ Κλαδάκι και μαζί με τον ιερέα και τον κόσμο μπαίνει στη θάλασσα κάνοντας τρισάγιο για τους χαμένους ναυτικούς. Το Μ. Σάββατο μοιράζονται λεμονόφυλλα για καλή τύχη στις κοπέλες και στα πορτοφόλια των επισκεπτών, την Κυριακή του Πάσχα στα καθολικά χωριά καίνε τον «προδότη Ιούδα», ενώ στο Κτικάδο τη Δευτέρα στήνεται το μεγάλο φαγοπότι της «Αγάπης» για ντόπιους και επισκέπτες.

Τήνος: χάρμα οφθαλμών-1
Μετάβαση

Στην Τήνο μπορείτε να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας (διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες, κόστος 54 ευρώ με επιστροφή).

 Διαμονή-Φαγητό

• Tinos Resort Hotel (Χώρα, τηλ. 22830-26006, www.tinosresort.com). Κατάλυμα τεσσάρων αστέρων στην πλατεία Αγίου Χαραλάμπους, με σουίτες και πισίνα. Από 150 ευρώ.

• Ανθεια (Aγιος Φωκάς, τηλ. 22830-25021, www.anthea-tinos.gr). Ξενοδοχείο 25 δωματίων διακοσμημένο σε στυλ παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Από 90 ευρώ. 

• Favie Susanne (Χώρα, τηλ. 22830-22693, www.faviesuzanne.gr). Βρίσκεται σε κεντρικό αλλά ήσυχο σημείο, απέναντι από το πάρκο Αραπάκι, και διαθέτει ποικιλία δωματίων (standard, deluxe, executive, αλλά και για ΑμεΑ). Από 60 ευρώ.

• Μαραθιά (παραλία Αγίου Φωκά, τηλ. 22830-22343). Στέκι για τους ψαρόφιλους. Σερβίρει φρέσκα όστρακα, ψητό αστακό, καραβίδες με σκορδοβούτυρο, σφυρίδα με αγκινάρες, αλλά και μαγειρίτσα με ψάρι (όπως ροφό). Για τους κρεατόφιλους, υπάρχει κανονική μαγειρίτσα, κατσικάκι στον φούρνο και σούβλα κοκορέτσι.

• Ντουάρ (Στενή, τηλ. 22830-41231). Περάστε από τη γνωστή ταβέρνα του χωριού για κοντοσούβλι, κατσίκι λαδόκολλας με πατάτες φούρνου, μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, αλλά και ντόπια εδέσματα, όπως λούζα (κυκλαδίτικο αλλαντικό) και τυράκι τηνιακό.

• Ταβέρνα Βωλάξ (Βωλάξ, τηλ. 22830-41021). Για αρνί στη σούβλα, κατσικάκι λεμονάτο, αρνάκι στη γάστρα, κόκορα κρασάτο, χοιρινό πικάντικο, αλλά και αγκινάρες αλά πολίτα ή μελιτζάνες Βωλάξ, με σάλτσα και τυρί στον φούρνο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή