Κ. Σημίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον αποδοχή

Κ. Σημίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον αποδοχή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Φοβάμαι το ατύχημα».

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο του Κώστα Σημίτη είναι η μετριοπάθεια και η ακρίβεια. Και έτσι το ρήμα «φοβάμαι» που επέλεξε για να περιγράψει τα αισθήματά του ήταν αρκετό για να γίνει είδηση. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύθηκε από την εξής δυσοίωνη περιγραφή της πραγματικότητας: «Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι “όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα”. Oι συνθήκες είναι κακές. Και όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες, δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή».

Δεν ήταν όμως μόνον η ανησυχία του κ. Σημίτη που προκάλεσε αίσθηση στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε –ύστερα από 15 χρόνια– στις «Ιστορίες» του ΣKAΪ. Χαρακτηρίζοντας «έκτακτη κατάσταση» τη σημερινή συγκυρία, περιέγραψε ως μόνη λύση την προσφυγή στις κάλπες, καθώς «το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και χρειάζεται μία νέα πλειοψηφία στη Βουλή, «η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει αποφάσεις». Παρεμπιπτόντως δε χαρακτήρισε «μπαλώματα που δεν αξίζουν στον τόπο» το ενδεχόμενο να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αμφισβητώντας έτσι και τη γραμμή που υπήρχε μέχρι πρότινος στο ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για όσα είπε για τον ίδιο ο κ. Τσίπρας (αμφισβήτησε τη «σοφία Σημίτη» με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου). «Στον πρωθυπουργό θα απαντούσα ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες και εξεταστικές, γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα», είπε και αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία π.χ. για τη διαφάνεια «στις προσλήψεις στο Δημόσιο που γίνονται εκτός ΑΣΕΠ» ή «στο θέμα της Τραπέζης Αττικής»… Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση για την επιλογή της να τοποθετήσει ως πρόεδρο μιας αναπτυξιακής επιτροπής έναν «Αμερικάνο καθηγητή, ο οποίος θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» (τον Γιαν Κρέγκελ).

Στο στόχαστρο του κ. Σημίτη βρέθηκε για ακόμα μια φορά όχι μόνον η διακυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και αυτή του Γ. Παπανδρέου, καθώς εκ νέου υποστήριξε ότι δεν διαπραγματεύτηκε σωστά και ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Αναφερόμενος επίσης στο γεγονός ότι δεν επέμεινε ως πρωθυπουργός στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση, περιέγραψε ως απολύτως αιτιολογημένη την υπαναχώρησή του λόγω της πολιτικής αναταραχής που θα προκαλούνταν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Κληθείς, τέλος, να απαντήσει αν υπάρχει φως στο τούνελ προέβλεψε ότι για αρκετό χρόνο η οικονομία θα σέρνεται, και ότι αν είμαστε σοβαροί μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα από το 2030…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή