Π. Καμμένος: Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να μας βοηθήσουν

Π. Καμμένος: Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να μας βοηθήσουν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα όχι μόνο στο επίπεδο της στενότερης αμυντικής συνεργασίας, αλλά και μέσω επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος, μάλιστα, έφθασε να μιλήσει για νέο σχέδιο Μάρσαλ. «Μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Καμμένος (ΑΝΤ1), αναφερόμενος –μεταξύ άλλων– και στα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ και, κυρίως, στη διμερή συνάντηση με τον Aμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. «Αυτοί που μας βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές δεν ήταν οι Ευρωπαίοι. Το σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε μνημόνια ούτε τοκογλυφικά επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Καμμένος μίλησε για μεγάλο ελληνοαμερικανικό fund που –όπως είπε– έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και για επενδύσεις εντός της ερχόμενης διετίας σε τουριστικά ακίνητα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, μίλησε για αστάθεια που έχει ως βασικές πηγές την προβληματική προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας κουρδικού κράτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές επικρίσεις στο πρόσωπό του, ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Ο Ερντογάν στρέφεται εναντίον όλου του κόσμου, όχι μόνο εναντίον μου». Ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τις απειλές περί ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, διότι αυτό θα σήμαινε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει πλοία στο Αιγαίο γι’ αυτό τον σκοπό. CΩς προς τα ενεργειακά, ο κ. Καμμένος επανέφερε το σενάριο ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από Ισραήλ και Κύπρο προς Ελλάδα και έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στον γενικότερο σχεδιασμό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμώντας ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ «είναι λίγο υπερβολική». Συνέδεσε την προώθηση της συμφωνίας σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο με διάφορα «αντισταθμιστικά» μέτρα, φέρνοντας ως ενδεικτική περίπτωση τη μείωση του αφορολογήτου, και εκτίμησε ότι έως τις 7 Απριλίου η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί.

Υπερπτήσεις

Και χθες, η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο ήταν έντονη. Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε στις 15.30 υπερπτήσεις (σε ύψος 30.000 ποδών) πάνω από τις νησίδες Πιάτο και Στρογγυλό. Νωρίτερα, στις 15.15 δύο τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ελληνικά που είχαν απογειωθεί για να τα αναχαιτίσουν. Τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν συνολικά 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή