Μητσοτάκης: «Καμία επιείκεια στην κυβέρνηση»

Μητσοτάκης: «Καμία επιείκεια στην κυβέρνηση»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαός και η Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»… Επιείκεια δεν θα δείξει ούτε η Ν.Δ., ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών, όπου επί της ουσίας προανήγγειλε ότι το «σκληρό ροκ» θα συνεχιστεί ακόμη κι αν κλείσει η συμφωνία και επέμεινε ότι η οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πατάει γκάζι» ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη στον κατήφορο και ανέδειξε έντονα τη θεσμική διάσταση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπηρετεί «οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού».

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν απλώς η αφορμή ώστε ο κ. Μητσοτάκης να εκπέμψει εκ νέου σήμα κινδύνου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το κόστος των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπενθύμισε ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης –«ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι»– πλήττει την πλειονότητα των πολιτών εξαιτίας των ιδεοληψιών των κυβερνώντων (παράδειγμα η ΔΕΗ). Στο στόχαστρο, όμως, βρέθηκαν και οι παρεμβάσεις στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη. «Είναι επικίνδυνη η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της Ελληνικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαρίθμησε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, τις παθολογίες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (παράνομοι διορισμοί) και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς «ποτέ δεν είχαμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης». Η παρέμβασή του δεν είναι ανεξάρτητη από την παραίτηση της Ελένης Ράικου, στην οποία έκανε ειδική αναφορά, σημειώνοντας ότι «ξεδιπλώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη». Το σχέδιο αυτό, εξάλλου, θα φροντίσει να αναδείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα η Ν.Δ., καθώς η υπόθεση Ράικου είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο έπος των κυβερνητικών παρεμβάσεων (υποθέσεις Ντογιάκου, Τσατάνη, ΣτΕ).

Σχέδιο, κατά την Πειραιώς, είναι και το τσουνάμι εξεταστικών επιτροπών στις οποίες προσφεύγει ο πρωθυπουργός προκειμένου να διαχειριστεί πολιτικά μια συμφωνία με όρους αντιπερισπασμού. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη, όπου επαναβεβαιώθηκε ότι η Ν.Δ. θα ψηφίζει «ναι» στις Εξεταστικές, καθώς, όπως έλεγαν στελέχη της, «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». Προειλημμένη απόφαση είναι να ζητηθεί με επιμονή να εξεταστούν και τα πεπραγμένα του Π. Πολάκη στην Εξεταστική για την υγεία. Στην Πειραιώς, θεωρούν, εξάλλου, ότι ο κ. Πολάκης έβαλε ο ίδιος εαυτόν στο κάδρο με την επίθεση που εξαπέλυσε για τις κακουργηματικές διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον διαγωνισμό που αφορούσε την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Της χθεσινής σύσκεψης ακολούθησε το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα, που κράτησε μιάμιση ώρα. Παρότι δεν έγιναν δηλώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, απηχώντας το κλίμα των τελευταίων παρεμβάσεών του, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθεί ακόμη ένα ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, αυτό της 7ης Απριλίου. Συζήτηση έγινε, βέβαια, για την Τράπεζα Αττικής, αλλά κυρίως για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων και της εκροής καταθέσεων, που κλιμακώνονται όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα. Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τους Χρ. Σταϊκούρα, Σ. Πέτσα, Μ. Λαζαρίδη, Τ. Θεοδωρικάκο και τη συνεργάτιδά του Δ. Μιχαηλίδου, ενώ ο κ. Στουρνάρας από τον υποδιοικητή και τους διευθυντές οκτώ τμημάτων της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή