Ζητούν πληρωμή εισφορών και από μικρομετόχους

Ζητούν πληρωμή εισφορών και από μικρομετόχους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδοποιητήρια για πληρωμή εισφορών, ακόμη και σε συνταξιούχους μικρομετόχους που δήλωσαν στην εφορία μερίσματα από τις μετοχές που διαθέτουν, απέστειλε ο ΕΦΚΑ, ενδεικτικό του αλαλούμ που κυριαρχεί ακόμη και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, μιλώντας στον διαδικτυακό κόμβο φορολογικού ενδιαφέροντος taxheaven.gr, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης μιας σειράς νέων εγκυκλίων, προκειμένου να διευκρινιστούν όλα τα θολά ή γκρίζα σημεία του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών που προκαλούν ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένων. Οπως μάλιστα είπε η γενική γραμματέας, όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να μεταβούν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν. Εγγραφη καταγγελία στον ΕΦΚΑ οφείλουν να κάνουν κι όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους επιβλήθηκε, καθώς και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο πληρωμής, παρότι έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από το ταμείο θα πρέπει να περάσουν και όσοι έχουν ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, δεν τους έχει όμως εκδοθεί ακόμη ειδοποιητήριο…

Σύμφωνα με την κ. Βρακά, εντός των επόμενων ημερών θα επανεκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν λάθη. Οσο για τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, θα αναρτηθούν με τα ειδοποιητήρια Μαρτίου και η αποπληρωμή των εισφορών θα γίνει σε δόσεις, οι οποίες θα επιμεριστούν τους επόμενους μήνες.

Στην περίπτωση ασφαλισμένων που για την απασχόλησή τους σε έως δύο εργοδότες αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κ. Βρακά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυνατότητας να μην καταβληθούν οι εισφορές που προβλέπονται στα ειδοποιητήρια που έλαβαν, εφόσον οι εργοδότες υποβάλλουν αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ). Μένει βέβαια να διευκρινιστεί τι θα γίνει εάν από τους δύο εργοδότες μόνο ο ένας δεχθεί να υποβάλει ΑΠΔ και να αναλάβει μέρος από την καταβολή εισφορών. Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν με εγκύκλιο για το τι θα πληρώνουν και ποια είναι τα πακέτα κάλυψης για τους έμμισθους δικηγόρους. Χθες, παράλληλα με την εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια», εκδόθηκαν ακόμη δύο εγκύκλιοι, για τις εισφορές και τα ασφαλιστικά πακέτα κάλυψης των γιατρών και φαρμακοποιών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για τους μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

• Εγκύκλιος θα εκδοθεί για την εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν σε περιπτώσεις ομίλου, και για την καταβολή εισφορών υπέρ ανεργίας, και για τους τίτλους κτήσης, καθώς και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή