Ο κ. Τσίπρας στο φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού

Ο κ. Τσίπρας στο φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πεκίνο πρόκειται να βρεθεί στα μέσα Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του φόρουμ για την αναβίωση του χερσαίου και θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Forum for International Cooperation), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 και 15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο θα έχει τετραήμερη διάρκεια, ώστε στο πρόγραμμα να συμπεριληφθούν και επαφές με την κινεζική ηγεσία. Τη διοργάνωση του φόρουμ τον Μάιο είχε ανακοινώσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον περασμένο Ιανουάριο, όπου είχε οριοθετήσει ως περιεχόμενο την αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανομής του οφέλους που μπορεί να προκύψει από αυτή.

Το ειδικό ενδιαφέρον της Αθήνας για το εν λόγω φόρουμ εκκινεί από την επένδυση της Cosco στον Πειραιά και τον σχεδιασμό να αποτελέσει η χώρα μας σημαντικό κρίκο στην εμπορική διασύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη, όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σαφώς και προσβλέπει στο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, με την προσέλκυση κεφαλαίων να είναι, άλλωστε, ένα από τα βασικά στοιχήματα για την αποτελεσματική έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσδοκίες από τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο φόρουμ του Πεκίνου είναι υψηλές, πολύ περισσότερο εάν μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ συνεργάτες του μιλούν για έναν κύκλο ταξιδιών οικονομικής διπλωματίας του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Στο φόρουμ του Πεκίνου, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε προ ημερών ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 50 επικεφαλής διεθνών οργανισμών, περισσότεροι από 100 υπουργοί και 1.200 αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του φόρουμ είναι η οικοδόμηση συναίνεσης και η διασύνδεση αναπτυξιακών στρατηγικών μεταξύ διαφόρων χωρών, καθώς και η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής που θα διευκολύνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή