Βέβαιος ο κ. Τσακαλώτος ότι θα κλείσει γρήγορα η συμφωνία

Βέβαιος ο κ. Τσακαλώτος ότι θα κλείσει γρήγορα η συμφωνία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

Τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).

Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, είπε χθες ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από ένα «πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, που είναι ακόμη ανοικτό».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι «οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον των ελληνικών θέσεων» και κατέληξε ότι «κάτι παίρνουμε, κάτι αφήνουμε, τίποτα δεν χάνεται». Στην πράξη φαίνεται πως χάνεται κάθε ελπίδα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς πλέον ο βασικός άξονας της διαπραγματευτικής πρακτικής αφορά μόνο την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας. Αίτημα το οποίο δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές. Η υπουργός Εργασίας φωτογράφισε ένα ακόμη αίτημα που μπαίνει στο τραπέζι και αφορά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Για να κλείσει η αξιολόγηση, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, κάτι που αναμένει να γίνει σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ, την οποία θα υπογράψει η κυβέρνηση, εφόσον το Ταμείο συμμετάσχει τελικώς στο πρόγραμμα, ο αξιωματούχος είπε ότι «θα κουμπώνει χρονικά» με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή θα λήγει στα μέσα του 2018.

«Ζορίσαμε τη μεσαία τάξη»

Σε μια στιγμή αυτοκριτικής, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ζορίσει τα μεσαία στρώματα με τους φόρους, καθώς –όπως είπε– έκανε λάθος στην πρόβλεψή της για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ο ίδιος προανήγγειλε την ανακοίνωση, την Πέμπτη, μέτρων για τη διασταύρωση των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών.

Προηγουμένως, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε υποστηρίξει ότι τα μέτρα μετά το 2018 συνιστούν ουσιαστικά ένα 4ο μνημόνιο και είχε τονίσει ότι η καθυστέρηση έχει επιφέρει υψηλό κόστος στην οικονομία.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η εκτίμηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παν. Πετράκη, ότι το κόστος της παράτασης της διαπραγμάτευσης, λόγω υποχώρησης του ΑΕΠ, είναι 7,1 δισ. ευρώ, αν ληφθούν ως βάση οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του ΑΕΠ και 2,25 δισ. ευρώ αν ληφθούν ως βάση οι μετριοπαθέστερες προβλέψεις του ίδιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή