«Σύννεφα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο

«Σύννεφα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των αλλαγών που προωθεί η UΕFA για το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ τάχθηκε o πρόεδρος της ECA (Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων), Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες με την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της γενικής συνέλευσης, που έλαβε χώρα στην Αθήνα και έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από 155 κλαμπ, αλλά και ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι. Από ελληνικής πλευράς στην ECA μετέχουν οι ΠΑΕ ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην τριετία 2021-2024 τα εισιτήρια του Τσάμπιονς Λιγκ θα πηγαίνουν στις ομάδες των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία), που θα εκπροσωπούνται από 16 ομάδες σε σύνολο 32. Τα άλλα 16 εισιτήρια θα τα διεκδικούν οι ομάδες από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, με αυτά που βρίσκονται στις οκτώ πρώτες θέσεις να εξασφαλίζουν από ένα εισιτήριο. Για τις αλλαγές της UEFA στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ από το 2021, ο Ρουμενίγκε είπε: «Η αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων είναι θετικό βήμα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ολοι όσοι ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα επωφεληθούν από τις αλλαγές. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή όσο και δίκαιη απόφαση. Οι αλλαγές θα κάνουν το Τσάμπιονς Λιγκ πιο δυνατό από πριν. Εγινε σχετικά μια παρουσίαση από τον κ. Μαρκέτι, υπάρχει ένα κοινό πρότζεκτ το οποίο θέλουμε όλοι να υπερασπιστούμε. Οι μεγάλοι σύλλογοι συμφωνούν απόλυτα».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν τις αλλαγές οι σύλλογοι «μεσαίου βεληνεκούς», ο Ρουμενίγκε είπε: «Θα υπάρξει μεγιστοποίηση στα οφέλη των μεσαίων κλαμπ. Οι αλλαγές διαπνέονται από αίσθημα αλληλεγγύης. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επικοινωνηθεί καλά από την UEFA. Εκτιμώ ότι στην πράξη θα φανεί ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καλή και για τους μικρομεσαίους συλλόγους. Μπορώ να σας παρουσιάσω και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, από τη βάση προς την κορυφή, υπάρχει αύξηση σε ποσοστό στα χρήματα που λαμβάνονται από τους συλλόγους. Για παράδειγμα, ομάδες από Ολλανδία και Σκωτία θα ωφεληθούν. Μπορώ να πω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις ελληνικές ομάδες».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Tζόρτζιο Μαρκέτι, υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ στοχεύουν στην αύξηση της «αθλητικής αξίας» και του ενδιαφέροντος των φιλάθλων, προσθέτοντας ότι το Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να διατηρήσει τη θέση του ως η καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το σύνολο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής κοινότητας χρειάζεται ενότητα, τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη. Οσον αφορά το τελευταίο, τονίστηκε ότι οι «πληρωμές αλληλεγγύης» από τους μεγάλους συλλόγους προς τους μικρότερους θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στο Γιουρόπα Λιγκ κατά την τριετία 2012-2015 τα ποσό διανομής αυξήθηκε κατά 264%. Τέλος υποστήριξε ότι και οι δύο διασυλλογικές διοργανώσεις θα παραμείνουν ανοικτές σε συλλόγους από όλες τις χώρες.

Υπέρ των αλλαγών στις διοργανώσεις της UEFA ήταν και ο Αντρέα Ανιέλι, που είπε ότι «συμμεριζόμαστε τις απόψεις της UEFA για την αναδιάρθρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ και στηρίζουμε το γεγονός ότι θα υπάρχει πρόσβαση για όλους στις διοργανώσεις.

Πάντως, παρόλο που UEFA και ΕCA θριαμβολογούν για τις επερχόμενες αλλαγές, υπάρχει η αίσθηση της μετατροπής του Τσάμπιονς Λιγκ σε «κλειστό κλαμπ» στο οποίο θα έχουν μόνιμες θέσεις οι ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα, ενώ η δυσκολία πρόκρισης στη φάση των ομίλων για ομάδες προερχόμενες από πρωταθλήματα όπως το ελληνικό θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό.

Ο Ρουμενίγκε εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές της FIFA σχετικά με τη διεύρυνση του Μουντιάλ του 2026 που θα γίνει με 48 ομάδες αντί για 32, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση της FIFA για το νέο Μουντιάλ. Η FIFA δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους ποδοσφαιριστές μας που είναι εργαζόμενοι για το Μουντιάλ. Πρέπει τα παιχνίδια να μειωθούν για να αποφορτιστούν οι παίκτες. Συζητάμε μεταξύ μας όχι μόνο για θέματα οικονομικά και πολιτικά, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και στο ίδιο το ποδόσφαιρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή