Στο 1 τρισ. δολάρια αναμένεται η αποτίμηση της πετρελαϊκής Aramco

Στο 1 τρισ. δολάρια αναμένεται η αποτίμηση της πετρελαϊκής Aramco

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματιστηριακή αξία της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco θα μπορούσε να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, αφότου η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε χθες να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή της εταιρείας από το 85% στο 50%, ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, ενόψει της εισόδου της Aramco στο χρηματιστήριο το 2018.

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εταιρείας θα αυξήσει τα έσοδά της, μετά την καταβολή φόρων, κατά 300%, επιτρέποντας την καταβολή υψηλότερου μερίσματος στους μετόχους και αυξάνοντας την πιθανή χρηματιστηριακή της αξία μεταξύ 1 και 1,5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές της Sanford C. Bernstein. Αναλυτές της Rystad Energy αύξησαν την εκτίμηση για τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 250% στο 1,4 τρισ. δολάρια, υποθέτοντας πως η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα στα 75 δολάρια το βαρέλι. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης της Aramco, καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει σε επενδυτές περίπου το 5% των μετοχών του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις για την αξία της Aramco ποικίλλουν. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει δηλώσει πως η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 2 τρισ. δολάρια. Πριν από τη μείωση της φορολογίας, η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie υπολόγιζε την αξία της Aramco στα 400 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πελάτες της που είχαν παρευρεθεί σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση στις αρχές του έτους.

Η Saudi Aramco παράγει σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, δηλαδή έχει σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερη παραγωγή από την Exxon της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι 337 δισ. δολάρια. Η αξία της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας αυξάνεται ακόμη περισσότερο χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει και μάλιστα πετρελαίου που έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης. Βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από ανεξάρτητες πηγές η εκτίμηση της Aramco πως διαθέτει αποθέματα πετρελαίου ύψους 260 δισ. βαρελιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bernstein, η απόφαση για μείωση της φορολογίας της Aramco δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Σαουδικής Αραβίας, διότι τα απολεσθέντα έσοδα θα αντισταθμιστούν από τα αυξημένα έσοδα από μερίσματα. H Aramco καταβάλλει επίσης τέλος 20% επί των εσόδων της από την πώληση πετρελαίου, τέλος το οποίο παρέμεινε το ίδιο. Η πώληση του 5% των μετοχών της εταιρείας θα αποφέρει στο βασίλειο έσοδα ύψους 50 δισ. δολαρίων αν υπολογίσει κανείς τη χρηματιστηριακή αξία της Aramco στο 1 τρισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή