Χάμοντ: «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψουμε στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος»

Χάμοντ: «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψουμε στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι η χώρα του θα διαπραγματευτεί μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα διασφαλίζει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα διεξάγεται «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές» μετά το Brexit.

«Όλοι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με στόχο να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC απαντώντας σε ερώτηση για την τελωνειακή διευθέτηση μετά το Brexit.

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η τελωνειακή αυτή συμφωνία είναι «ζωτικής σημασίας» για τη Βόρειο Ιρλανδία, όπου τα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ,.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός στην ευρωπαϊκή ήπειρο να έχουμε ουρές από φορτηγά στα σύνορα. Δεν είναι προς το συμφέρον των εκατομμυρίων εργαζομένων της ΕΕ που περνούν τις μέρες τους παράγοντας αγαθά προς πώληση στη Βρετανία. Δεν είναι προς το συμφέρον των γάλλων αγροτών που παράγουν φρέσκα προϊόντα που εισάγονται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο να σχηματίζονται ουρές από φορτηγά. Επομένως είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους. Αυτό θα ήταν γελοίο».

«Κανένας από καμία πλευρά των διαπραγματεύσεων δεν θέλει να μας δει να επιστρέφουμε στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος», είπε αναφερόμενος στις εποχές των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία όταν τα συνοριακά σημεία διέλευσης ήταν μεταξύ των σημείων τριβής.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δέχτηκε επανειλημμένως πιέσεις να απαντήσει στο τι μπορεί να συμβεί αν τα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που προβλέπονται από το Άρθρο 50 παρέλθουν χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά απέφυγε να εμπλακεί σε τέτοια συζήτηση.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία με την ΕΕ», απάντησε.

Η βρετανική κυβέρνηση, είπε ο Χάμοντ, έχει έτοιμο το σχέδιο για την επόμενη μέρα της εξόδου από την ΕΕ, το οποίο έχει λάβει υπόψη "μια πληθώρα" από πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Ο Χάμοντ προέβλεψε σκληρές διαπραγματεύσεις αναφορικά με το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ή μετά το Brexit, λέγοντας ότι απλώς δεν αναγνωρίζει «κάποια από τα υπέρογκα ποσά που έχουν αναφερθεί στις Βρυξέλλες. Δεν εκπλήσσομαι που συζητήθηκαν -στο κάτω, κάτω πρόκειται για διαπραγμάτευση- και δεν με εκπλήσσει που οι εταίροι μας στη διαπραγμάτευση ξεκινούν επιθετικά τη συζήτηση».

Ο Χάμοντ είπε ότι η χώρα του έχει αποδεχτεί ότι μετά το Brexit δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ή πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης και ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να επιλέγουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Βρετανία θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Κάθε διαπραγμάτευση περιλαμβάνει αμοιβαίες παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει να μπούμε σε αυτές τις συνομιλίες κατανοώντας και αποδεχόμενοι ότι θα πρέπει να υπάρξει δούναι και λαβείν για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία».

«Θα πρέπει να είναι μια συμφωνία βιώσιμη για τη Βρετανία και τους εταίρους της στην ΕΕ, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία. Αλλά είμαι πεπεισμένος, όπως διερευνήσαμε τους τελευταίους εννέα μήνες με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ότι θα έχουμε αρκετή σύμπνοια σε αυτό το ζήτημα».

Ο Χάμοντ τόνισε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα επανακτήσει τον έλεγχο στο μεταναστευτικό αλλά και την κυριαρχία του βρετανικού κοινοβουλίου και των δικαστηρίων.

Αργότερα σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι πρόκειται να ενεργοποιήσει στις Βρυξέλλες το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σηματοδοτώντας επίσημα την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή