«Φρένο» υπ. Παιδείας σε αγγλόφωνο τμήμα ΕΚΠΑ

«Φρένο» υπ. Παιδείας σε αγγλόφωνο τμήμα ΕΚΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβληματικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε το πρώτο βήμα, αποφασίζοντας την οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα. Ευρύτερος στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου προγράμματος στρέφεται στην εκπαίδευση Κινέζων στον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξαν επαφές σε υψηλό διακρατικό επίπεδο. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει φρενάρει το σχέδιο, δηλώνοντας ότι δίνει βάρος στην ανάπτυξη σχετικών προπτυχιακών προγραμμάτων μέσω του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πρόταση ξεκίνησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έδωσε το «πράσινο φως» για την οργάνωση στην αγγλική γλώσσα προπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία».

Το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί να είναι τριετούς διάρκειας και το ύψος των διδάκτρων έχει οριστεί στις 8.000 ευρώ ετησίως. Θα διδάξουν πανεπιστημιακοί της σχολής, ενώ στελέχη του ΕΚΠΑ ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι σε ένα πρώτο στάδιο το πρόγραμμα θα μπορούσε να δεχθεί περί τους 100 φοιτητές. Στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το βάρος θα δινόταν σε Κινέζους φοιτητές. Αλλωστε, το ίδρυμα και η κινεζική πρεσβεία είχαν έλθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα, στη βάση των πολύπλευρων σχέσεων που έχει αναπτύξει η Κίνα με την Ελλάδα. Τα ίδια στελέχη του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσαν μάλιστα στην «Κ» ότι η κινεζική πλευρά είχε ιδιαίτερα θετική στάση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα είχαν ενημερωθεί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διατύπωσε ενστάσεις, φρενάροντας την οργάνωση του προγράμματος. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των βασικών αντιρρήσεων της ηγεσίας του υπουργείου περιλαμβάνονται τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος τριετούς φοίτησης σε δημόσιο ΑΕΙ και ότι η πρόταση της Φιλοσοφικής δεν είχε πρόβλεψη για τον τρόπο επιλογής υποψηφίων. Επίσης, υπήρξαν ενστάσεις για τον τρόπο ορισμού του ύψους των διδάκτρων.

Η πλευρά του ΕΚΠΑ απαντά υιοθετώντας το επιχείρημα της υπερπήδησης των εμποδίων φτάνει να υπάρχει καλή πρόθεση και δηλώνοντας ανοιχτή να συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλες τις παραμέτρους της πρότασης, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Αποτελεί κίνηση εξωστρέφειας και αξιοποίησης του πολιτισμικού αγαθού και του περιβάλλοντος που διαθέτει η Αθήνα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα η Φιλοσοφική Σχολή, έχει την εμπειρία και το δυναμικό να υλοποιήσει το εγχείρημα» ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του ιδρύματος.

Και καθώς ο αντίλογος περνά στην άλλη πλευρά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να υποστηρίζει ότι η πρόταση έχει πολλά σημεία προς μελέτη και διευκρίνιση. Παράλληλα, στέλεχος του υπουργείου με το οποίο συνομίλησε χθες η «Κ», υποστήριξε ότι «η πρόταση συνάδει με μια πρόχειρη ρητορική εξωστρέφειας, που συχνά υιοθετείται και από κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αντίθετα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να θέλει να στηρίξει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, που ήδη διαθέτει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, ενώ δεν φέρνει εμπόδια στην οργάνωση αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα συμβατικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η οργάνωση ενός τέτοιου προγράμματος συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλη Μπρατάκο και τον Liu Jiongtian, πρύτανη του Zhengzhou University στην Κίνα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μπρατάκος, το μεταπτυχιακό θα δεχθεί 30 φοιτητές με 10.000 ευρώ δίδακτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή