Περιμένουν τέλος στο ράλι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός της γρήγορης ανόδου που σημειώνει ο πληθωρισμός και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) ίσως σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου κερδών για τα ομόλογα βρετανικού Δημοσίου. Από τις αρχές της χρονιάς, οι εν λόγω τίτλοι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων με την καλύτερη επίδοση στις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων. Στις αρχές της εβδομάδας, οι αποδόσεις των ομολόγων 20ετούς διάρκειας και 30ετούς διάρκειας προσέγγισαν τα χαμηλότερα επίπεδα πενταμήνου, δημιουργώντας έντονη αντίθεση με τα βραχείας διάρκειας ομόλογα. Τα τελευταία την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως εξαιτίας του ότι ο πληθωρισμός υπερέβη τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (2%). Τέτοιες χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες προέρχονται από άνοδο στις τιμές των κρατικών τίτλων μακράς διάρκειας, εν μέρει αποτυπώνουν τις ανησυχίες για το πώς θα πορευθεί η βρετανική οικονομία, από τη στιγμή που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., και από το πώς θα διαμορφωθούν οι προοπτικές πληθωρισμού και επιτοκίων.

Αρκετοί υπεύθυνοι στρατηγικής ομολόγων επισημαίνουν πως ο ρόλος του πληθωρισμού υποβαθμίζεται και προβλέπουν αύξηση αποδόσεων. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι αρνητικές τα τελευταία 50 χρόνια, λαμβάνοντας ως υπόθεση ότι σταδιακά η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτύχει τον στόχο του 2%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν πως εντός του 2017 ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα αγγίξει το 3%, αν και η εκτίναξη του δείκτη το 2008 και το 2011 υποδηλώνει ότι ίσως αυτή είναι εκτίμηση συντηρητική. «Αυτή τη στιγμή η αγορά βρετανικών ομολόγων επιφυλάσσει δραστική κάμψη στις αποδόσεις», επισημαίνει ο Κέβιν Γκέινορ, διευθυντής του τμήματος ερευνών διεθνών αξιών της Nomura. «Η εικόνα του πληθωρισμού θα αποδειχθεί πολύ χειρότερη απ’ ό,τι αναμένουμε».

Συνήθως, η κλιμάκωση του πληθωρισμού δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ομόλογα, των οποίων η αξία υποχωρεί όσο αυξάνονται τα επιτόκια. Σε άλλη δημοσκόπηση του Reuters, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως προβλέπουν την απόδοση των 10ετών ομολόγων να ενισχυθεί σε βάθος 12μήνου στο 1,67% από το σημερινό 1,175%. Η Κριστίν Φoρμπς, αξιωματούχος της ΒοΕ, στην τελευταία συνεδρίασή της ψήφισε υπέρ της αύξησης επιτοκίων εντός του Μαρτίου, επειδή διαπίστωσε πως οι πληθωριστικές πιέσεις επιτείνονται, ενώ και άλλοι είχαν δηλώσει πως ήταν έτοιμοι να συμπαραταχθούν μαζί της – πάντως, η άποψη της πλειοψηφίας ήταν να αποδεχθούν την άνοδο του πληθωρισμού άνω του στόχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Βρετανία δεν είναι η μοναδική προηγμένη οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας τα οικονομικά δεδομένα και ο δείκτης του πληθωρισμού παρακινούν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι έχει παύσει να είναι επείγουσα η ανάγκη για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να μελετούν τον αντίκτυπο από μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προς τη λήξη του τρέχοντος έτους. Η δε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 15 Μαρτίου συνέβη αφότου είχαν προηγηθεί σχόλια υπέρ της σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, στην περίπτωση της Βρετανίας υπάρχουν προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης τον περασμένο μήνα παρουσίασε άνοδο στο 2,3% σε ετήσια βάση και η άνοδος αυτή αποδείχθηκε ταχύτερη από τις προβλέψεις. Αναφέρεται ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν μαζικά ομόλογα στα τέλη του 2016, αλλά στις αρχές του 2017 υπήρξε αντιστροφή του ρεύματος, σύμφωνα με την ΒοΕ. Πρόσφατα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγόρασαν μαζικά βρετανικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή