Το καβαφικό σύμπαν, από τον λόγο στην πράξη

Το καβαφικό σύμπαν, από τον λόγο στην πράξη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι καβαφικοί μήνες, καθώς το Αρχείο Καβάφη και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγουν στο κοινό, προσκαλώντας το σε συζητήσεις αλλά και performances με αφορμή επτά ποιήματα του πολυεπίπεδου καβαφικού σύμπαντος. Με τη συμβολή του Θοδωρή Χιώτη, project manager Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, και του Δημήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επιστημονικού συμβούλου του Αρχείου, ο κύκλος διαλέξεων «Επτά ποιήματα, επτά μαθήματα» στόχο έχει, όπως λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Παπανικολάου, «να ξεκινήσει από ένα ποίημα, αλλά να αναδείξει ένα ολόκληρο λογοτεχνικό σύμπαν. Ακόμη και τα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη μπορούν να σε οδηγήσουν σε νέες, πολλαπλές συνδέσεις: ανάμεσα στην ιστορική αφήγηση και το σώμα, ανάμεσα στην προσωπική και συλλογική μνήμη και την πολιτική, ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον κοινωνικό χώρο».

Οι εισηγητές των επτά διαλέξεων είναι οι Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Χριστίνα Ντουνιά, Βασίλης Κολώνας, Μαρία Μπολέτση, Τάκης Καγιαλής και Ευγενία Σηφάκη. Η πρώτη διάλεξη είναι το ερχόμενο Σάββατο 1 Απριλίου, στις 13.00, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Παράλληλα, στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, το Αρχείο Καβάφη εγκαινιάζει μια σειρά από «Παραστασιακές διαλέξεις». Εξάλλου, ποιος άλλος, αν όχι ο Καβάφης, έχει δείξει τον δρόμο της σωματικότητας, αλλά και της σεξουαλικότητας, μέσα από τις λέξεις του, τόσο καθαρές, ώστε να γίνουν αντιληπτές, και τόσο κρυπτικές, ώστε να διαπεράσουν την επιφάνεια; «Οι παραστασιακές διαλέξεις διερευνούν και ανασύρουν στην επιφάνεια τις εντάσεις ανάμεσα στην ανάγνωση και στο προσωπικό βίωμα, τη σχέση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το συλλογικό, τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το έργο τέχνης γίνεται αφορμή για διαφορετικές αναγνώσεις και εφαλτήριο για μια πρόσληψη, η οποία αντλεί συνεχώς ενέργεια από όλα όσα δεν ξέραμε ότι ενυπήρχαν σε αυτό», όπως αναφέρει στην «Κ» ο Θοδωρής Χιώτης. Ο Δημήτρης Παπανικολάου θεωρεί ότι αυτό που χρειαζόμαστε «είναι να έχουμε μάτια ανοιχτά, χωρίς παρωπίδες. Οι καβαφιστές έχουμε πολλά να διδαχθούμε πια από τους ενθουσιώδεις και δημιουργικούς αναγνώστες του Αλεξανδρινού σε όλο τον κόσμο». Στις παραστασιακές διαλέξεις συμμετέχουν οι Μάριος Χατζηπροκοπίου, Θοδωρής Χιώτης, Δημήτρης Παπανικολάου και Αννα Παγκάλου (με τον Νικόλα Τσαλίκη στο πιάνο). Η πρώτη παραστασιακή διάλεξη είναι την Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 19.30, και πάλι φυσικά με δωρεάν είσοδο.

Το Αρχείο Καβάφη έχει, επίσης, προγραμματίσει Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη στις 10-17 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως διοργάνωση αυτού του είδους αφιερωμένη αποκλειστικά στον ποιητή και στον αντίκτυπο του έργου του. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 15 επιλεγμένοι νέοι ερευνητές, οι οποίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης. Ο θεσμός χορηγείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Ωνάση.

​​Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org/cavafy-archive-overview.php.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή